С остър спор между управляващи и опозиция стартира днешното заседание

...
С остър спор между управляващи и опозиция стартира днешното заседание
Коментари Харесай

Даваме три милиона на Световната банка да ни консултира за образованието и науката

С изострен спор сред ръководещи и съпротива започва днешното съвещание на Народното събрание.
Причината - съглашението за даване на консултантски услуги сред Министерството на образованието и науката (МОН) и Международната банка за възобновяване и развиване, подписано на 12 февруари 2020 година, което през днешния ден Народното събрание ратифицира.
То е в осъществяване на подписания меморандум за съгласие от 1 септември 2015 година и планува партньорство и поддръжка в усвояването на Европейските структурни и капиталови фондове.
Международна банка за възобновяване и развиване (МБВР) е една от петте институции, които обгръща Групата на Световната банка.
Текстът на документа обаче провокира негодуванието в лицето на опозицията от Българска социалистическа партия .
„ Това е следващият подобен контракт, който се подписва сред Световната банка и просветителното ведомство. и ние ще гласуваме „ срещу “ препоръчаното съглашения “, съобщи от парламентарната естрада депутатът Николай Цонков, представен от Дарик.
Според него образованието и науката в България не престават да бъдат „ тежко недофинансирани “, което води до „ натрупването на съществени проблеми “. Цонков упрекна ръководещите в „ неверни политики “ в тази сфера и добави:
„ С подписването на това съглашение вие признавате, че не може да се справите с проблемите в образованието в България “ .
Според него „ Аз съм занапред уверен в резултата – нула. Нищо няма да реализираме с сходни съглашения “, уверен е той.
Отговорът на ГЕРБ не закъсня. „ Цинично е държанието и отношението към една значима тематика на някои сътрудници. Във време, в което се дават извънредно доста средства за обучение в България, което в никакъв случай не е било в историята на българското обучение, да се изправиш и да кажеш, че има недофинансиране – цинично е! “, контраатакува Галя Захариева от Комисията по обучение.
„ Резултатът беше нула, когато управляваше Българска социалистическа партия “, отвърна тя на рецензиите от страна на опозицията.
Захариева прикани всички да поддържат съглашението, тъй като то ще обезпечи добър продан с специалистите от Световната банка и напомни на левицата, че по време на тяхното присъединяване в ръководството министри са ходели на продан чак в Сингапур, с цел да получават познания и умения от просветителната система там.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР