С организацията на Петропавловския събор на народното творчество красивите български

...
С организацията на Петропавловския събор на народното творчество красивите български
Коментари Харесай

Радев: Можем да имаме успех като нация, само когато имаме обща цел и единство на усилията

С организацията на Петропавловския събор на националното творчество красивите български градове Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец ни дават доста мощен образец, че можем да имаме триумф като нация, единствено когато имаме обща цел и единение на напъните. Това съобщи президентът Румен Радев, който откри Петропавловския събор на националното творчество в Община Лясковец. Националният събор има темперамент на всенародни игри и надпявания и повече от две десетилетия заема значимо място в духовния живот на хората от района.

„ За магията на българския фолклор няма възраст, а присъединяване на сформира от чужбина демонстрира, че за нея няма и граници “, уточни президентът и акцентира, че съборът се е утвърдил като национална среща на единния български дух, който може да бъде открит в красивите носии, музикалните ритми и песните.

Румен Радев съобщи, че чувството за непреходната България, мощното българско творчество и устойчивия български темперамент е изключително мощна в деветвековната сянка на манастира „ Св. Св. Петър и Павел “. По думите на президента манастирът помни исторически исторически събития и национални герои, приютявал е славни апостоли, с него е обвързвана и ориста на видни възрожденски дейци. От него води началото си първото българско богословско учебно заведение.

„ Този изтъкнат български манастир е вграден крепко в нашата история и е един от нейните вековни стожери. Затова и през днешния ден покровителството на християнските апостоли и първоучители Петър и Павел се простира над обединяването към нашите обичаи, дух и българска национална еднаквост “, сподели още президентът.

Румен Радев пожела на уредниците, участниците и гостите на фолклорния фестивал да не престават да разкриват достоверното, красиво и достолепно лице на България, да пазят и укрепват нашия дух и обичаи и да ги предават на идващите генерации.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР