С определение Варненският окръжен съд задържа под стража 25- годишната

...
С определение Варненският окръжен съд задържа под стража 25- годишната
Коментари Харесай

Във Варна задържаха под стража 25-годишната Даяна, пребила и ограбила жена в Италия

 С определение Варненският областен съд задържа под стража 25- годишната Даяна Й., която е търсена с европейска заповед за арест, издадена Прокуратурата към Апелативен съд в Бреша, Италия. Българката има влезнала в действие присъда за осъществен обир и нанасяне на тежка телесна щета, оповестиха от пресслужбата на съда.

Престъпленията, за които се търси 25-годишния жена са наказуеми и по българското законодателство. 

Европейската заповед за арест е издадена на 5 февруари тази година, като на 25.02.2021 година Даяна Й. е била арестувана на Граничен контролно-пропусквателен пункт Аерогара Варна. 

Присъдата на Даяна Й. е влезнала в действие на 28.07.2017  година. Тя е наказана на 4 години и 9 месеца затвор. 25-годишната жена е приета за отговорна в осъществяването на проведен обир на 14 февруари 2014 година в съучастничество с още две лица. В град Гавардо, те нападнали жена, като взели от чантата й, която била поставена в пазарска количка, портмоне, в което имало 600 евро и персонални документи. Нападателките заплашили пострадалата, наплюли я, а по-късно почнали да й удрят мощни плесници по лицето, бутали я и блъскали до момента в който дамата паднала на земята, като й нанесли тежка телесна щета. Две от нападателките били хванати наоколо до мястото на случая, а третата съучастничка съумяла да избяга. 

Защитата на Даяна Й. показа медицински документи, съгласно които дамата страда от рядко заболяване, което е животозастрашаващо и следва да бъде следено. Това беше мотив да бъде поискана по-лека мярка за неотклонение или такава при която е вероятен непрекъснат лекарски контрол. 25-годишната жена отхвърли да бъде предадена на италианските управляващи непринудено.

Съдебният състав на Варненски областен съд, като съобрази всички показани доказателства и мнения реши, че настояването за краткотрайно задържане на Даяна Й. е съобразено с условията на Закон за екстрадицията и европейската заповед за арест. Предвид показаната здравна документи, съдът счете, че в следствения арест е обезпечена съответна здравна грижа, а при нужда и медикаменти интервенция. Поради тези съображения, с оглед застраховане на наличието на лицето в идното дело за екстрадиция, съдът откри, че по отношение на Даяна Й. следва да бъде взета мярка за неотклонение " задържане под стража “ до фактическото й предаване на австрийските управляващи.

Определението на съда може да бъде обжалвано пред въззивна инстанция.

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР