С операта Аида на Верди – пряка прожекция и повторение

...
С операта Аида на Верди – пряка прожекция и повторение
Коментари Харесай

С Аида започна кино сезон 2018/2019 на Метрополитън

С операта „ Аида ” на Верди – директна прожекция и повтаряне на запис заради огромния зрителски интерес, и двете при цялостен с аудитория кино салон, стартира новият кино сезон на Метрополитън. Изборът на откриващия театър беше съвършен – вердиев шедьовър, в класическа режисура, с огромни оперни звезди!

Метрополитън възвръща постановката на Соня Фризел от 1988 година, която съпоставят по помпозност с тези на Франко Дзефирели. Работейки в партньорство с майстора на огромните декори Джани Куаранта, режисьорката употребява голям хор и доста статисти за всеобщите подиуми, на фона на които се разиграва безконечната история на тримата основни герои, разкъсвани сред любовната пристрастеност и възприятието за дълг. А в основните функции гледахме трима оперни лъвове – великият съветски сопран Анна Нетребко, популярният грузински мецосопран Анита Рачвелишвили и огромният латвийски тенор Александър Антоненко.

В кино сезоните на Метрополитън и Кралската опера в Лондон „ Ковънт Гардън ” през последните години имахме опция да гледаме Анна Нетребко като мощна лейди Макбет, по-късно разочароваща Татяна и още веднъж мощна Макбет. За мен беше огромно наслаждение и в „ Аида ” да виждам оперния си блян във превъзходна форма – актриса, която приковава вниманието на фена към сцената, в тази ситуация кино екрана, музикант, който извайва като занаятчия цигулар чисти и красиви изречения. И въпреки след уплътняването на гласа й от поетичен към спинтов не всички познавачи на оперното изкуство да я одобряват още веднъж като един от най-красивите и качествени сопрани, тя към момента е великата източноевропейска „ кралица на сопраните ”. Щастливи сме, че новата огромна източноевропейска кралица на сопраните е българката Соня Йончева – също превъзходна и като глас, и като музикант, и като актриса!

Мецосопранът Анита Рачвелишвили, която българската аудитория е имала щастието да посреща и на наша сцена, беше владетелката освен в либретото на операта „ Аида ”, само че и на сцената. За нейната изява можем да кажем единствено суперлативи! Тенорът Александър Антоненко си спомняме като вълнуващ Отело в театър със Соня Йончева в кино сезона на Метрополитън тъкмо преди три години. А тук като Радамес беше малко разочароващ. Надявам се, че това е било случайно и се е дължало на здравословно неразположение, което може да се случи на всеки огромен актьор. Като цяло спектакълът под диригентството на маестро Никола Луизоти беше мощен, въздействащ, тъй че след четири часа да не ти се желае да си тръгнеш от кино салона и от света на оперното изкуство!

Следващите прожекции от кино сезона на Метрополитън този месец са на операта „ Самсон и Далила ” от Сен-Санс на 20-и октомври от 19.55 ч. и на „ Момичето от златния Запад ” на Пучини на 27-и октомври от 19.55 ч. в Синема Сити.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР