С опасност за живота е икономистът Владимир Каролев. Той е

...
С опасност за живота е икономистът Владимир Каролев. Той е
Коментари Харесай

Владимир Каролев е стабилизиран, но състоянието му остава тежко

С заплаха за живота е икономистът Владимир Каролев. Той е потърпевш тежко в Пирин планина, до момента в който карал сноуборд. Каролев беше открит жив след рухване в улей под връх Тодорка, а интервенцията по издирването и спасяването му продължи цяла нощ. Финансистът беше превозен незабавно в столичната болница " Пирогов ".

Състоянието на Владимир Каролев остава извънредно тежко, той се намира в " Пирогов " в реанимацията на Клиниката по неврохирургия, нормализиран е, все пак положението му остава тежко, направени са му проучвания и е прегледан на скенер.

Каролев има извънредно тежка черепно-мозъчна контузия, която по думите на лекарите е рано да се каже по какъв начин ще се развие. Предполага се, че е падал към 400 метра, до момента в който е карал сплитборд в Пирин. Спасителите дефинират откриването на Каролев като огромен шанс, тъй като в региона, където той е открит, мобилните телефони нямат никакъв обсег.

Сигнал за изгубването на Владимир Каролев подават негови другари, откакто не могат да открият връзка с него. Издирването му продължава 12 часа високо в Пирин планина. Първи до него доближават шефът на народен парк " Пирин " Росен Баненски и брат му, който е заместител кмет на Банско. Двамата доброволци към ПСС Банско намират икономиста в безсъзнание.

" Някъде към 1 часа го намерихме под връх Малка Тодорка, посока Жабешкото езеро, в един непряк улей. Най-вероятно е паднал от върха. Като го намерихме, това, което видях по него – извънредно добра екипировка, само че като нарушиш първото предписание в планината да се движиш самичък, никаква изгода от него ", съобщи Росен Баненски.

Повече от 4 часа спасителите носят на ръце потърпевшия мъж.

" С нашите специфични уреди, които са вакум матраци, О2, носилка, специфична за такива терени, се изнесе и в 4:30 сутринта го предадохме на незабавна помощ Банско ", добави Методи Баненски от ПСС Банско.

Владимир Каролев е превозен неотложно до болничното заведение в Разлог.

" С голям брой политравми е, тежка черепно-мозъчна контузия ", заяви доктор Мария Читакова от МБАЛ Разлог.

За да се срещнат със положението на Владимир Каролев, малко преди обяд в Разлог дойдоха здравният министър в оставка проф. лекар Костадин Ангелов и шефът на " Пирогов " професор Асен Балтов.

" Това, което е направено тук в болничното заведение, е най-необходимото на първи стадий, хората и сътрудниците добре са си свършили работата ", означи шефът на " Пирогов " професор Асен Балтов.

" Травмите са тежки, приказваме за съчетана контузия, черепно-мозъчна контузия, гръдна контузия и гален, уповавам се сътрудниците да се оправят с тежкото му положение, което все още е със сериозен риск за живота ", означи министърът на опазването на здравето в оставка проф. Костадин Ангелов.

По обяд профилирана кола за спешна помощ транспортира Каролев до " Пирогов ", като до него неразделно беше и професор Балтов.

" Оттук нататък предстоят още проучвания, ядрено-магнитен резонанс би трябвало да създадем на мозъка и на гръбначния дирек и към този момент лекуване ", добави проф. Асен Балтов.

Владимир Каролев от години е разпален алпинист, а една от обичаните му дестинации е Пирин планина.

" Вчера сутринта той потегли към 7:15 към планината. Той познава региона доста добре, изключително тази част на Пирин и когато тръгне сме спокойни, тъй като е квалифициран, постоянно доста отговорно постъпва в планината ", сподели Елена Юрукова.

Часове преди злощастния случай Каролев разгласява клип от връх Тодорка, в който поздрави българите с Деня на Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР