С опашки пред деловодството от желаещи да сменят горивото за

...
С опашки пред деловодството от желаещи да сменят горивото за
Коментари Харесай

Опашки до крайния срок за смяна на печките в Смолян, удължиха го

С опашки пред деловодството от искащи да сменят горивото за отопление на къщи и жилища приключи 2019-та година, оповестяват от община Смолян.
От началото на октомври предходната година до крайния период – 31-ви декември, са били подаден 1548 заявки  за присъединяване в плана „ Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян “, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда “
За да могат всички искащи да употребяват програмата, община Смолян удължава периода до 31 март тази година, прецизират от локалната администрация.
На 1 юли предходната година в Министерство на околната среда и водите кметът Николай Мелемов подписа контракт за безплатна финансова помощ с министъра на околната среда и водите Нено Димов по плана за замяна на горивната база. Стойността му е 9 604 317 лева По първични данни към 3000 семейства може да махнат печките си на дърва и въглища, с цел да ги заменят с котли на пелети, климатици или газ.
Смолян е измежду първите общини в  България, подписали контракт за безплатно финансиране и от 1 октомври започнаха дейностите от първия стадий по плана .
Той е наложителен и без него не може да се премине непосредствено към промяна на горивната база. Община Смолян чака подпомагане от жителите по време на изследванията и обследванията, с цел да премине по- бързо тази фаза.
„ Защитили сме висок бюджет, надяваме се в огромна степен да решим казуса със замърсяването на въздуха в града през зимата. С подписването на контракта процесът по промяна на горивната база става необратим “, разяснява кметът Мелемов.
Няма ограничаване за подаване на заявки. Всички, които желаят, могат да се включат в програмата.
Изискванията са все още хората да се отопляват на твърдо гориво и да имат предпочитание да подменят своите отоплителни уреди с различни – ток, пелети, газ и други
Условието е три години поред да употребяват сменената горивна база, с цел да се реализира задачата на програмата, а точно да се усъвършенства качеството на атмосферния въздух.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР