С около 7,7 милиона квадратни километра, Австралия е най-малкият континент

...
С около 7,7 милиона квадратни километра, Австралия е най-малкият континент
Коментари Харесай

Остров ли е Австралия?

С към 7,7 милиона квадратни километра, Австралия е най-малкият континент на Земята

Всъщност по мярка е по-близо до Гренландия, в сравнение с до Южна Америка. Това прави ли Австралияостров като Гренландия? Въпреки че Австралия от време на време се назовава „ островен континент “, множеството географи считат островите и континентите за обособени неща, написа

Според някои учени островът е масив от земя, който е „ напълно заобиколен от вода “ и също „ по-малък от континент “. По това определение Австралия не може да бъде остров, тъй като към този момент е континент. Но следователно каква е разликата сред Австралия и Гренландия? Защо Гренландия, която е близо 2,2 милиона квадратни километра, не се смята за континент, а просто за най-големия остров в света? За страдание, няма строго научно определение за континент. Но има няколко критерия, които нормално се употребяват за разграничение на един континент от различен.

Първо, има геоложко разграничаване. Докато Австралия и по-голямата част от Азия са ситуирани на обособени тектонични плочи, Гренландия споделя тектонска плоча със Северна Америка. Второ, има биологично разграничаване. Докато огромен % от австралийските растителни и скотски типове не могат да бъдат открити на никое място другаде по света, по-малко от типовете в Гренландия са неповторими. Трето, има антропологично разграничаване. Аборигените са лимитирани до Австралия, до момента в който локалните поданици на Гренландия принадлежат към група нации (инуитите), публикувани в цяла Арктика, в това число елементи от Канада, Съединените щати и Русия.

Въпреки че всеки от тези критерии може да не е задоволителен самичък по себе си - да вземем за пример Европа и Азия също споделят тектонична плоча, само че нормално се смятат за обособени континенти по културни аргументи - дружно те образуват общо схващане за това какво се квалифицира като континент. Разбира се, има и главният въпрос на размера. Австралия е съвсем четири пъти по-голяма от Гренландия. Ако бяха доста по-близо по повърхност, Гренландия можеше да има повече причини за статут на континент (и Австралия за статут на остров).
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР