С около 50 на сто могат да се повишат цените

...
С около 50 на сто могат да се повишат цените
Коментари Харесай

Шоково поскъпване на горивата от 2023 година прогнозират експерти

С към 50 на 100 могат да се покачат цените на горивата през 2023 година, когато се плануват нови акцизи за България. Такава прогноза направи Тихомир Безлов - специалист в Института за проучване на демокрацията по време на полемика, проведена от Българската петролна и газова асоциация /БПГА/. Според него шоковото поскъпване може да предизвика като разследване внезапно повишение на каузи на противозаконните горива.

Безлов даде образец как през 2010 година е имало сходно повишение на акцизите на тютюневите произведения, в резултат на което делът на черния пазар на тези артикули е стигнал до към 40 %.

Според направена предходната година оценка делът на противозаконния пазар на горива в страната към този моменте е бил към 12-15%. Това значи, че на към 6 милиарда литра, 1 милиарда литра са били противозаконни. Експертът предвижда, че при сходен напън при покачването на цената на горивата, това ще докара до потрес, който ще има за последица внезапно увеличение на противозаконните горива.

Данъчните ставки за горивата ще се усилят след 2023 година, в случай че бъде признат предлаганият от Европейската комисия /ЕК/ Пакет " Готови за 55 ", означиха преди този момент в хода на полемиката от газово-петролната асоциация. Той беше оповестен в средата на юли тази година и включва законодателни промени, с които Европейският съюз /ЕС/ желае да реализира задачите на Зелената договорка. По проекта се планува въглеродните излъчвания да бъдат понижени с 55 % до 2030 година, а до 2050 година да бъдат достигнати нулеви чисти излъчвания. По линия на този пакет ще има разнообразни механизми по отношение на търгуването на въглеродните излъчвания. Към сегашния стадий, в случай че литър дизел или бензин костват 2,30 - 2,40 лева, то от 2023 година при същите условия би трябвало да се прибави 1,30-1,40 лева с Данък добавена стойност, което значи, че цените ще станат 3,50-4,00 лева за литър, разяснява ръководителят на асоциацията Живодар Терзиев. Разумното решение по негово мнение е компонентата за въглеродния диоксид да бъде внедрена поетапно през идващите 10 години, за може българският консуматор, вероятно, да " навакса " изоставането в персоналните приходи по отношение на междинните за Европа.

От началото на тази година горивата по бензиностанциите у нас са се повишили с 50% или  с сред 40 и 60 стотинки, пресметна още Живодар Терзиев. Пропан-бутанът занапред ще нараства, като се чака повишение между 60 и 70%, предизвести той и прогнозира, че до края на годината цените могат да се покачат с още 5 - 7 стотинки /3 до 5 процента/, само че при изискване, че няма нови съмнения в цената на природния газ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР