С около 5 хил., по-малко в сравнение с ноември 2021

...
С около 5 хил., по-малко в сравнение с ноември 2021
Коментари Харесай

По-малко българи са заявили желание за участие в изборите на 2 октомври

С към 5 хиляди, по-малко спрямо ноември 2021 година са българите, декларирали присъединяване в предварителните парламентарни избори на 2 октомври.

Това заяви непрекъснатият секретар и ръководител на Работна група „ Избори “ в Министерство на външните работи Иван Кондов. Те ще упражнят правото си на глас в малко повече от 740 секции. По думите му, следва Централната изборна комисия да прегледа някои оферти на общностите зад граница, като броят на секциите може да доближи до 760.

Все още няма позволение за откриване на секции в Германия, Австрия, Италия и Канада, защото те дават позволение за откриване на секция на прецизен адрес, само че все пак има официално единодушие за провеждането на вота през октомври на тяхна територия, сподели още Кондов, добавя Tvn.bg.

Той напомни, че на предишните избори в чужбина гласоподаваха над 230 хиляди души, при подадени 55 хиляди заявки. В взаимозависимост от равнищата на интензивност, ще забележим какъв брой жители ще бъдат дописани, изясни Кондов. Зам.-председателят на работната група Калин Анастасов добави, че за вота през октомври се чака да бъдат дописани към 150 хиляди души.

Според плановете на групата избор зад граница ще се организира в 62 страни. Очаква се най-вече секции да бъдат разкрити в Обединеното кралство и Северна Ирландия -около 120 секции, в Германия – 77 секции; в Турция – 165 секции; в Съединени американски щати – 55 секции и 65 секции в Испания. От показаните данни от Министерство на външните работи стана ясно, че в Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити планирано 14 секции, в Близкия Изток и Африка – 15, в Източна и Централна Европа- 15, в Югоизточна Европа – 217, в Европа – 413 и в Америка – 70.

На изборите през октомври в чужбина ще се гласоподава с 525 машини в 290 секции, като в по -голямата част ще има 2 машини. Това е с към 100 машини повече от предходните избори през ноември 2021 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР