С около 25 000 души повече ще имат право на

...
С около 25 000 души повече ще имат право на
Коментари Харесай

Прогноза: 25 000 души повече ще имат право на помощ за отопление през зимния сезон

С към 25 000 души повече ще имат право на целева помощ за отопление през новия зимен сезон, предвиждат от Агенцията за обществено подкрепяне. Това значи, че помощта ще стигне до към 230 000 българи. Причината за разширение на достъпа до това подкрепяне е увеличеният от началото на годината размер на обезпечения най-малък приход. До няколко седмици държавното управление би трябвало дефинира и размера на помощта, за който се чака да бъде по-висок от сегашните 365 лв., поради повишаването на газа, парното и електрическата енергия от 1 юли. От през вчерашния ден стартира приемането на заявки за разпределяне на енергийната помощ, а срокът за кандидатстване е 31-ви октомври.

Право на целева помощ за отопление имат хората с приход под диференцирания най-малък приход, който е привързан с обезпечения най-малък приход и с други условия в обещано домакинство. Други условия към претендентите за подкрепяне са да имат само лично жилище, да не са регистрирани като еднолични търговци или притежатели на капитал в комерсиално сдружение, да не са правили продажба на благосъстоятелност през последните 5 години, да не са дарили жилище или различен парцел. В заявките, които се подават в дирекциите " Социално подкрепяне " по сегашен адрес, всеки човек показва какъв тип отопление употребява - твърдо гориво, парно, природен газ или ток, изясни пред Дарик Бойка Тодорова, шеф на отдел " Социални и фамилни помощи " в Агенцията за обществено подкрепяне:

„ След подаване на документите в период от 20 дни нашите обществени служащи по места са задължени да правят обществена анкета за определяне на обстановката при всяко едно семейство. Съответно в 7-дневен период ще издадат заповед за разпределяне или отвод за разпределяне на целевата помощ ".

И тази година по отношение на актуализирането на пенсиите е планувано понижаване на размера им с коригиращ коефициент, тъй че да няма възрастни хора, които през предходната зима са получавали такава помощ, а в този момент да не могат. Въвеждат се нови условия към ползвателите на твърдо гориво - въглища, пелети, дърва и брикети, които би трябвало да дават отговор на нормите за качество и екологичност:

„ Примерно за дървата - би трябвало да се получат от горските стопанства, които са задължени да съблюдават тези правила за качество и екологични правила. Насърчавам хората при опция да закупят пелети, които са относително екологични и чисти при използването. "

От Агенцията напомнят, че работещите лица би трябвало да показват документ за прихода си от последните 6 месеца, а за безработните условието е да имат най-малко шестмесечна регистрация в бюрото по труда и да не са отказвали препоръчана работа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР