С около 2400 ще намалеят действащите студенти в направление „Икономика“

...
С около 2400 ще намалеят действащите студенти в направление „Икономика“
Коментари Харесай

Висшето образование до 2025 г.: Повече педагози, по-малко икономисти

С към 2400 ще намалеят настоящите студенти в направление „ Икономика “ през идващите години, а ребалансирането в системата ще докара до близо 1700 повече в „ Педагогика на образованието по… “. Това излиза наяве от Националната карта на висшето обучение в Република България, призната през днешния ден от държавното управление, оповестяват от МОН.

В процентно отношение най-голямо е понижението в направление „ Туризъм “ – 16%. В същото време близо двойно повече ще са тези в „ Материали и материалознание “ (86% повече), огромен е растежът и при занимаващите се с химични технологии (40%).

Целта е през идващите години броят на учащите да остане постоянен, като „ даже е допустимо известно повишаване “.

При приключилите наклонността на спад се чака да продължи най-малко до 2025 година Спрямо интервала 2016 година – 2020 година приключилите икономисти от 2021 година до 2025 година се обрисуват с 31% по-малко. Най-голямо понижение се обрисува в направленията „ Животновъдство “ (41%), „ Металургия “ (39%), „ Социални действия “ и „ Туризъм “ (по 32%).

Много повече приключили спрямо последните години пък ще има при педагогическите и обвързваните с образованието специалности, а също и в направление „ Материали и материалознание “.

Националната карта ще се актуализира всяка година, като дружно с Рейтинговата система „ ще се употребява при вземането на решения за откриване на нови висши учебни заведения, факултети или филиали “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР