С около 20 лв. за кубически метър са поскъпнали дървата

С около 20 лв. за кубически метър са поскъпнали дървата ...

С 20 лева на кубик поскъпват дървата за огрев в Русе.


С около 20 лв. за кубически метър са поскъпнали дървата за огрев в Русе в сравнение с миналото лято. Търговците прогнозират цената да скочи още до ноември. Според тях причината е намаляването на дърводобива за отопление в цялата страна.

Русе

В момента в Русе дърва за огрев могат да се намерят на цени от 85 до 93 лв. за кубичен метър или 180 лв. за тон с включен транспорт в рамките на града. Даниела Лютакова е търговец на дървесина и с този бизнес се занимава от години. Казва, че само през миналото лято доставчиците са вдигали цената четири пъти.
Даниела Лютакова - търговец на дърва: Започнаха от 75 и достигнаха до 93 лв. цените на пространствен кубик дърва. Все още държа тази цена, но за следващото зареждане не мога да кажа.
Търговците не крият, че слагат надценка - такава, че да могат да задържат работниците си. По думите им никой не бил съгласен да го наемат за по-малко от 40 лв. надница. Основната причина обаче за поскъпването на дървата, според представители на бранша, е намалелият горски фонд, който е предназначен за сеч за отопление.
Даниела Лютакова - търговец на дърва: Което разбирам от доставчиците - дървата намаляват действително.
Независимо от покачването на цените всяка година, хората, които се отопляват на дърва, не се отказват. По техните сметки, това е най-евтиният вариант.
Ангел Борисов: Нямам избор, на ток не мога да отоплявам къщата, така че на каквато и да е цена, купувам дърва.
Цената на пелетите за огрев в Русе в зависимост от качеството им е от 4 лв. и 20 ст. до 7 лв. и 50 ст. за 15 кг. Въглищата не са поскъпнали и тонът струва 295 лв. за насипните и 325лв. за пресетите.

Източник: bnt.bg