С около 20 лв. за кубически метър са поскъпнали дървата

...
С около 20 лв. за кубически метър са поскъпнали дървата
Коментари Харесай

С 20 лева на кубик поскъпват дървата за огрев в Русе

С към 20 лева за кубически метър са поскъпнали дървата за огрев в Русе спрямо предишното лято. Търговците предвиждат цената да скочи още до ноември. Според тях повода е намаляването на дърводобива за отопление в цялата страна.

Русе

В момента в Русе дърва за огрев могат да се намерят на цени от 85 до 93 лева за пространствен метър или 180 лева за звук с включен превоз в границите на града. Даниела Лютакова е търговец на дървесина и с този бизнес се занимава от години. Казва, че единствено през предишното лято доставчиците са вдигали цената четири пъти.
Даниела Лютакова - търговец на дърва: Започнаха от 75 и доближиха до 93 лева цените на тримерен кубик дърва. Все още държа тази цена, само че за идващото зареждане не мога да кажа.
Търговците не крият, че поставят надценка - такава, че да могат да задържат служащите си. По думите им никой не бил склонен да го наемат за по-малко от 40 лева отплата. Основната причина обаче за повишаването на дървата, съгласно представители на сектора, е намалелият горски фонд, който е предопределен за сеч за отопление.
Даниела Лютакова - търговец на дърва: Което запознат съм доставчиците - дървата понижават фактически.
Независимо от покачването на цените всяка година, хората, които се отопляват на дърва, не се отхвърлят. По техните сметки, това е най-евтиният вид.
Ангел Борисов: Нямам избор, на ток не мога да отоплявам къщата, тъй че на каквато и да е цена, закупувам дърва.
Цената на пелетите за огрев в Русе според от качеството им е от 4 лева и 20 ст. до 7 лева и 50 ст. за 15 кг. Въглищата не са поскъпнали и тонът коства 295 лева за насипните и 325лв. за пресетите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР