С около 2% са по-малко произведените медни катоди за периода

...
С около 2% са по-малко произведените медни катоди за периода
Коментари Харесай

"Аурубис" е преработил 6% повече концентрат за девет месеца

С към 2% са по-малко създадените медни катоди за интервала

© Надежда Чипева Още по тематиката
Най-големите компании в металургията: Рекорден искра

Секторът внезапно усъвършенства резултатите си през предходната година и всичките предприятия в топ 10 излязоха на облага
9 авг 2018
" Аурубис България " усилва производството през последните шест месеца

Заводът в Пирдоп е преработил 9% повече концентрат
15 май 2018 С 6% повече концентрат е преработил медодобивният цех в Пирдоп " Аурубис България " за деветте месеца до края на юни, само че производството на катоди леко понижава. Това демонстрира докладът на немския притежател Aurubis към третото тримесечие на финансовата 2017/2018 година, която стартира през октомври. Приходите и оперативната облага на звеното, към което принадлежи българският цех, обаче порастват.

Българският цех

В резултат на нарастването общото количество на модифицирания концентрат в Пирдоп е надвишил 1 млн. тона за деветмесечието. Заводът е създал и 2% повече сярна киселина (малко над 1 млн. тона), която се получава като непряк артикул след хващане на отпадните газове. Лек спад (2%) обаче има в производството на катоди, където размерът е 169 хиляди тона. Предприятието прави също и анодна мед, която предстои на спомагателна преправка, само че в доклада на групата няма данни за този артикул.

Финансови резултати

Междинни финансови резултати Aurubis разгласява единствено по сегменти. За звеното " Рафиниране и преправка на метали ", към което принадлежи българският цех и което включва също мощностите в Хамбург, Люнен (Германия) и Олен (Белгия), както и заводите в Емерих (Германия) и Авелино (Италия), където се създават медна тел и профили, докладът демонстрира 6% растеж на приходите до 7.775 милиарда евро. Оперативната облага преди налози (EBT), която е един от главните индикатори, следени от акционерите, се усилва с към 17% до 289 млн. евро.

Една от аргументите за по-добрите резултати е по-голямото количество модифициран концентрат в заводите в Пирдоп и Хамбург. През предходния интервал отрицателно се отрази затварянето на мощностите в Хамбург за планов ремонт, като резултатът се прави оценка на към 15 млн. евро. Друг позитивен фактор са постигнатите доста по-високи такси за преправка на меден скрап, като в това време съществуването му е било положително. По-високи цени и по-големи размери продадена сярна киселина също са повлияли позитивно на резултатите. Благоприятно въздействие са оказали и повишаването на медта и увеличеният рандеман на метал. Частичен отрицателен резултат е имал по-слабият щатски $.

Групата

Приходите на Aurubis като цяло се усилват със 7% до 8.747 милиарда евро за деветмесечието. С към 25% по-висока е и оперативната облага, която доближава 264 млн. евро. По думите на изпълнителния шеф Юрген Шахлер, представен в прессъобщение, растежът е резултат от по-големи ограничения, свързани със стратегическите начинания на групата. В същото време компанията печели и от удобната пазарна среда. Aurubis удостоверява прогнозата си за цялата година, която беше нараснала преди три месеца. EBT се чака да нарасне с 5.1 до 15% по отношение на миналогодишния резултат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР