С огромно мнозинство в гръцкия парламент Екатерини Сакеларопулу бе избрана

...
С огромно мнозинство в гръцкия парламент Екатерини Сакеларопулу бе избрана
Коментари Харесай

Екатерини Сакеларопулу – първата жена президент на Гърция

С голямо болшинство в гръцкия парламент Екатерини Сакеларопулу бе определена за първата жена президент на страната.

Тя бе определена с 261 гласа “За ” при нужни 200.

Сакеларопулу ще играе значително церемониална роля с лимитирани политически пълномощия.

Тя беше подкрепена от депутати от ръководещата Нова народна власт, лявата опозиционна СИРИЗА и левите Движение за смяна вляво (КИНАЛ).

Новият президент ще ибъде на поста 5 години, започвайки от 13 март, когато завършва мандатът на настоящия президент Прокопис Павлопулос.

Сакеларопулу ще бъде първата жена-държавен глава в Гърция.

Председателят на Народното събрание Костас Тасулас ще посети Държавния съвет в 13:30 ч. локално време, с цел да разгласи публично резултата от гласуването.

Тя е известна като напредничав арбитър с необикновен опит в екологичното и конституционно право Сакеларопулу е на път да бъде определена данес и да стане първата жена президент на Гърция.

Кандидатурата й към този момент завоюва междупартийна поддръжка и беше приветствана от някои коментатори като консенсусен претендент в сложен миг за гръцката външна политика.

“Дойде време Гърция да се отвори към бъдещето ”, съобщи министър председателят Кириакос Мицотакис по-рано този месец, до момента в който разгласи името на Сакеларопулу за парламентарния избор в сряда.

Сакеларопулу е родена в Солун през 1956 година и приключва право в Атина през 1978 година През 1982 година тя е назначена за помощник-съдия във Върховния административен съд (Държавен съвет). През 1988 година тя е нараснала в асоцииран консултант. През 2000 година е нараснала в държавен консултант, а през октомври 2015 година става заместник-председател. През октомври 2018 година тя е нараснала в ръководител на съда. Учи конституционно и административно право на следдипломно равнище в Сорбоната. Избрана е за ръководител на Асоциацията на държавните съдии (1993-1995 и 2000-2001), общоприет секретар (1985-1986) и вицепрезидент (2006-2008). Работи като член на Централната комисия за правене на законопроекти (1993-1995 г.) и преподава екологично право в Националното учебно заведение за съдии (2005-2014 г.). Назначена е за член на изпитната комисия и на Съвета по проучвания на същото учебно заведение (2010-2013).

Била е ръководител на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи (2013-2015). От март 2015 година е ръководител на научното съдружие „ Гръцко общество по екологично право “.

Основният опозиционен водач Алексис Ципрас съобщи, че Сакеларопулу е “изключителен арбитър ” и бранител на правата на индивида.

Мицотакис акцентира, че изборът й прекъсва традицията освен тъй като Сакеларопулу е жена, само че и тъй като не е член на никоя политическа партия.

Досегашните президенти постоянно са били високопоставени партийни дейци, да вземем за пример някогашни министри.

Мицотакис съобщи, че изборът на съдийката за президент “олицетворява единството и напредъка ”.

Новоизбраният президент съобщи, че това прави „ чест на справедливостта и актуалните гръцки дами “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР