С огромно мнозинство в гръцкия парламент 63-годишната Екатерини Сакеларопулу бе

...
С огромно мнозинство в гръцкия парламент 63-годишната Екатерини Сакеларопулу бе
Коментари Харесай

Гърция за първи път избра жена за президент

С голямо болшинство в гръцкия парламент 63-годишната Екатерини Сакеларопулу бе определена за първата жена президент на страната. Тя беше препоръчана от премиера Кириакос Мицотакис.

Сакеларопулу бе определена с 261 гласа " за " при нужни 200. Тя поема поста от Прокопис Павлопулос, чийто петгодишен мандат завършва през март.

Четири десетилетия деец в правосъдната система, 63-годишната Сакеларопулу от 2018 година оглавява висшия административен съд на Гърция, където тя още веднъж беше първата жена, заемала този пост.

Гръцките президенти се избират извънредно от Народното събрание. Мицотакис акцентира, че изборът й прекъсва традицията освен тъй като Сакеларопулу е жена, само че и тъй като не е член на никоя политическа партия. Досегашните президенти постоянно са били високопоставени партийни дейци, да вземем за пример някогашни министри. Въпреки че президентът номинално е глава на гръцката страна и главнокомандващ, постът е значително параден.

По думите на премиера Мицотакис, изборът на съдийката за президент „ въплъщава единството и напредъка ”. 

Сакеларопулу ще стане 13-ият президент на Гърция и ще размени на поста досегашния президент Прокопис Павлопулос. Тя ще постави клетва на тържествено съвещание на Народното събрание незабавно след приключването на мандата на Павлопулос на 13 март.

Greece picks first female president Ekaterini Sakellaropoulou https://t.co/DK50eyHnB9pic.twitter.com/Fo1Z9LknxG

— signaturetv (@signaturetv) January 22, 2020
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР