С огромно мнозинство турският Меджлис ратифицира споразумението между Либия и

...
С огромно мнозинство турският Меджлис ратифицира споразумението между Либия и
Коментари Харесай

Турският парламент ратифицира спорното споразумение с Либия

С голямо болшинство турският Меджлис ратифицира съглашението сред Либия и Турция за установяване и взаимно признание на морските юрисдикции. Двустранното съглашение дефинира морски граници сред двете страни, които Гърция, Египет и Кипър считат за неприемливи, защото нарушават техните морски пространства, заяви БНР.

293 от 306 депутати, които участваха в гласуването, (от общо 600) ратифицираха съглашението, което беше подписано предходната сряда (28.11.2019 г.) при среща на президента на Турция Реджеп Ердоган с водача на Правителството на националното единодушие на Либия Файез ал-Сарадж. Двете страни подписаха и меморандум за съдействие във военна и сферата на сигурността. Съгласно морското съглашение турската изключителна икономическа зона минава в непосредствена непосредственост до гръцкия остров Крит. Атина на идващия ден привика турския дипломат и изиска пояснения.

През март 2019 година Гърция, Кипър и Израел подписаха съглашение за основаване на така наречен Източносредиземноморски водопровод, който да придвижва природен газ от региона към Европа. Трасето на плана за 7 милиарда $ обаче също минава през морски сектор, включен в съглашението сред Анкара и Либия.

Вчера службата на Европейския съюз за външна активност изиска уточнения по отношение на меморандума, както и Турция неотложно да съобщи на Европейски Съюз цялостния текст на съглашението с Либия и прикани Анкара да съблюдава интернационалното право и да почита суверенитета на страните в региона, в това число Гърция и Кипър.

Споразумението сред Либия и Турция усилва съществуващите и досега несъгласия сред страните в Източното Средиземноморие. Кипър раздели морското пространство край острова на 13 сектора, само че блоковете 1, 4, 5, 6 и 7 съответстват и с територии, към които Анкара има искания. От април 2017 година турският сеизмичен транспортен съд " Барбарос Хайреддин паша " извърша изследвания край Острова на Афродита. По-късно Турция изпрати още един сеизмичен съд и от пролетта на тази година и два сондажни кораба - " Фатих " и " Явуз " - в тези води. Те са охранявани от съдове на турските военноморски сили.

Същевременно, с изключение на държавното управление на Файез Сарадж в Триполи, подкрепяно от Турция, в Либия съществува и паралелна администрация в Бенгази, която е съдружник с ген. Халифа Хафтар, чиято съществена база е гр. Тобрук. Ген. Хафтар се употребява с поддръжката на Египет, Обединените арабски емирства, Русия и Франция. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР