С огромни пипала и очи с размерите на футболни топки,

...
С огромни пипала и очи с размерите на футболни топки,
Коментари Харесай

Страшно морско чудовище разкри своите тайни ВИДЕО

С големи пипала и очи с размерите на футболни топки, не е учудващо, че гигантският калмар е станал част от митовете и легендите на човечеството, написа Вести бг.

Създанието, което евентуално е въодушевило историите за морското страшилище Кракен, в никакъв случай не е било хващано живо.

Понякога, само че доста рядко, великански калмари попадат в мрежите на риболовните кораби. По-дребни екземпляри са заснемани от гмуркачи на разнообразни места по света. Първите такива фотоси са направени през 2004 година Понякога вълните изхвърлят остатъци от великански калмари на брега.

Предполага се, че тези същества доближават дължина от 13 метра. Но следи от вендузи на пипала по кожата на умрели кашалоти – единствените естествени неприятели на гигантските калмари, сочат, че размерите на мекотелите може да са доста по-големи.

Смята се, че гигантските калмари са много интелигенти. Знае се, че те имат три сърца и евентуално най-хубавото зрение от всички живи същества на Земята. Кръвта им е синя.

Основният ѝ детайл не е желязото, както при хората, а медта. Те могат трансформират цвета си доста бързо, ставайки съвсем невидими в естествената им среда.

Живеят на дълбочина сред 300 и 1000 метра. Имат осем по-къси и две дълги пипала, покрити със стотици смукателни вендузи, с които могат да сграбчват плячка с дължина до 10 метра.

От долната страна на тялото си гигантските калмари имат фуния, която употребяват за издишване, изхвърляне на боклуци, снасяне на яйца, а също и за напръскване на мастило, заслепяващо враговете им. Въпросната фуния може да служи и като самобитен реактивен мотор за бързо напредване във водата.

Парадоксално, само че ДНК на тези същества, които наподобяват като пристигнали от друга планета спрямо нас, хората, съответствува на 90% с човешката.

Предполага се, че големите размери на гигантските калмари са тип предпазен механизъм. Така те съвсем нямат естествени врагове и стоят на върха на хранителната верига в океанските дълбини.

The biology of the mysterious giant squid has largely been a mystery...but thanks to breakthrough research from a #UChicago alum working with @MBLScience, science just took a huge step forward: https://t.co/u7ep4riBDH pic.twitter.com/0EqC6ejvTI
— The University of Chicago (@UChicago) January 19, 2020
Гигантските калмари и имат по-големи братовчеди, за които се знае по-малко. Това са колосалните калмари. Те се срещат единствено във водите на край Антарктида в Южното полукълбо. Oстанки от тях са откривани в стомасите на кашалоти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР