С огромната си мощност суперкомпютърът в България ще може в

...
С огромната си мощност суперкомпютърът в България ще може в
Коментари Харесай

Борисов на първата копка на суперкомпютър: Ставаме дигитален хъб в региона! Генерираната енергия ще отоплява съседни сгради ВИДЕО+СНИМКИ

" С голямата си мощ суперкомпютърът в България ще може в границите на час да прави милиарди интервенции, съпоставения и заключения. Генерираната от него топлинна сила пък ще се употребява за отопление на прилежащите здания. След построяването му България ще се утвърди като цифров хъб в района. Стойността на целия план е 18 млн. евро. Конкурирахме се с страни от цяла Европа за суперкомпютъра, тъй като той ще остане за генерации напред ". 

Това написа на страницата си във Facebook министър-председателят Бойко Борисов, добавяйки куп фотоси от първата копка в " София Тех Парк, където ще с епомещава суперкомпютърът в България.

" Машината е една от най-модерните в Източна Европа, има единствено 5 такива на континентa. Ще се употребява за иновационни и научноизследователски действия, в индустрията, в медицината. Държавното финансиране в плана, в това число прогнозните оперативни разноски за първите 5 години на употребата, е в размер на 12 млн. евро, а целият план е на стойност към 18 млн. евро. Суперкомпютърът би трябвало да проработи до края на февруари 2021 година Правим неща, които никой не е вярвал, че ще се случат. В сферата на нововъведенията и новите технологии сме водач на Балканите. С такива планове съм сигурен, че стопанската система ни ще тръгне нагоре ", добави министър председателят, а към поста си прикачи и видео.





 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР