С огромна благодарност към местните рибари се обърна и директорът

...
С огромна благодарност към местните рибари се обърна и директорът
Коментари Харесай

Историята на риболова и морското дело в Поморие с нов живот в бив...

С голяма признателност към локалните риболовци се обърна и шефът на Историческия музей доктор Антон Карабашев. Той изрече благодарност към поморийците, дарили предмети и уреди за експозицията, и описа повече за работата по възкръсване на постройката.

 

По думите му, главната цел на напъните, които той и сътрудниците му поставят, е опазване, изследване и разпространение на културно-историческото завещание на община Поморие.

 

След водосвета, отслужен от протойерей Борис Георгиев, тържествената стратегия продължи с очерк на артистите Димитър и Кристиян Самоковлиеви, представящ риболуването с аламани. Музикален привет към всички сервираха възпитаници от НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров ” Бургас под управлението на Анета Драгнева-Данаилова.

 

Специални посетители на събитието бяха ветеранът водолаз Стоян Димитров, шефът на РИМ Бургас доктор Милен Николов и Емил Михов – режисьор, дизайнер и историк със забележителен принос в основаването на самобитния музей.

 

Вчера, когато бе денят на откриването, бе изложено приблизително водолазно съоръжение от 30-те години на предишния век, предоставено от Сдружение с нестопанска цел „ Приятели на морето ” – Бургас.

 

Като част от непрекъснатата експозиция в центъра е достоверна дървена лодка – подаяние от Георги Карталов.

 

Изложени са още антични находки, открити в акваторията на Поморие, корабни модели, риболовни такъми и уреди с информация за тях. Акцент в експозицията е интерактивно холограмно показване на нощен лов на риба с аламани.

 

Старата водна кула е на три равнища, представящи експозициите хронологично. Първият етаж е съхранил Античност и Средновековие, вторият – османски интервал и ново време, третият етаж е обособен за ново и най-ново време, написа Faragency.

 

В Античност и Средновековие може да бъде забелязана обща информация за Черно море – кръстопът на разнообразни култури. Мултимедия дава знаия за другите кораби и товари, които са пренасяли, изложени са находки от акваторията на Поморие, открити в края на 60-те години на предишния век. На първо равнище е ситуиран и прелестен макет на Поморийския залив.

 

На идващото равнище – второ, посетителите ще бъдат сюрпризирани с 360 градусова разходка, която показва Поморие през 30-40 години на 20 век. Дава опция за среща с риболовци, търговци, хамали, деца, които си играят на пристанищния пристан. Отредено е почтено място за няколко извънредно красиви модела плавателни съда. Откроява се модел британски галеон – „ Златната кошута “, който от 1577 до1580 година е направил околосветско странствуване.

С този британски галеон е осъществено околосветско странствуване през 16 век.

.

 

Рибарската кула разполага и с ъгъл на „ Св. Николай Чудотворец “ – настойникът на всички риболовци. На територията ѝ може да се види холограма, представяща риболуване с аламани. 

Акцентите на третият етаж – по какъв начин се обработва рибата, морски възли, бинокъл и компас.

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР