С оглед зародилия се скандал в последните дни около катастрофата

...
С оглед зародилия се скандал в последните дни около катастрофата
Коментари Харесай

Сайнц иска наказания за пилоти, които предизвикват жълт или червен флагов

С оглед зародилия се скандал в последните дни към злополуката на Серхио Перес в края на квалификацията в Монако в края на май, Карлос Сайнц прикани за въвеждането на санкции за водачите, които провокират прекъсвания на квалификационните сесии.

Подобни апели не са нещо ново, като сходни бяха отправени и след злополуката на съотборника на испанеца във Ферари Шарл Леклер в квалификацията в Княжеството предходната година.

И в двата случая злополуките бяха в самия завършек на третата фаза на сесията за място, което на практика замрази класирането на база резултатите от първите опити в решителния сегмент на квалификацията. 
 Перес: Катастрофата в Монако не беше умишлена Перес: Катастрофата в Монако не беше умишлена
„ Без да разясня дали случаят на Перес е тенденциозен, или не, само че мисля, че всички водачи желаеме някакви правила за това. Ако предизвикаш червен или жълт байрак, без значение съзнателно или не, би трябвало да има някакви последици и за теб, защото ти пречиш на всички останали водачи.

„ Трябва и за теб да има някакво наказване. Ако ли не ще стартираме да се възползваме от това. През последните години съм виждал доста игри с жълти флагове, повече отколко вие в медиите можете да си визиите “, изясни Сайнц, който също бе въвелчен в случая на Перес на изхода от „ Портие “.

Един от шампионатите, в които има санкции за водачите, провокирали жълти или червени флагове в хода на квалификациите е Индикар. В американския шампионат всеки водач, който извади жълт байрак губи своето най-хубаво време в съответната сесия. Ако бъде провокиран червен байрак, то водачът губи двете си най-хубави време и получава възбрана за присъединяване до края на сесията. 

Във Формула 1 може би най-известният случай с предизвикателство на жълти флагове и последвало наказване е от Гран При на Монако през 2006 година. Тогава Михаел Шумахер спря на „ Раскас “, което не разреши на Фернандо Алонсо да усъвършенства времето на германеца, който си подсигурява най-важния полпозишън във Формула 1.

В следствие обаче седемкратният международен първенец бе пратен да започва от дъното на колоната, до момента в който Алонсо наследи първото място на старта. В самото съревнование испанецът победи, до момента в който Шумахер съумя да се добере до 5-та позиция на финала.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР