С оглед т. нар. криза по отношение на лекарствата, до

...
С оглед т. нар. криза по отношение на лекарствата, до
Коментари Харесай

Министър Меджидиев: Ще предложим законодателни промени, с цел подобряване контрола на наличността на лекарствени продукти в страната

С оглед така наречен рецесия във връзка с медикаментите, до която се стигна в последния месец – съгласно мен тя има по-голяма отминалост.

За мен това е стратегически проблем, касаещ националната сигурност на страната, защото въпросът е обвързван с живота и лекуването на българските пациенти. Това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев по време на брифинг след съвещанието на Специализирания съвет за надзор над лекарствоснабдяването. „ Не мога да не оценя като неверна постъпката на някогашния здравен министър в лицето на Асена Сербезова, не желая да разясня дали е било законно или не, само че от 400 следени медикамента за дефицит, те са сведени едвам до 60. Ние в този момент се чудим по какъв начин да възстановим контрола ”, акцентира министър Меджидиев. Това е и повода да се вземе решението за съответни оферти за законодателни промени за възстановяване контрола на наличността на лекарствени артикули в страната. „ По този метод ще увеличим броя на медикаментите, чиято наличност се наблюдава “, уточни министър Меджидиев.

По отношение на ограниченията, които не изискват законодателна смяна, на днешното съвещание на Съвета е взето решение аптеките да имат достъп до наличността на лекарствените артикули в складовете. Освен това всекидневно на общопрактикуващите лекари ще бъде предоставяна информация за наличните количества и дефицита на лекарства. „ По този метод самият доктор ще може да реши, в случай че даден медикамент липсва, той да бъде сменен с различен от същата група “, изясни доктор Меджидиев.

 „ Причините за дефицита на избрани лекарствени артикули са сложни и по тази причина би трябвало да работим в няколко направления. Първата от тях е разширение на листата на следените от ИАЛ лекарства, чийто експорт е забранен; втората – усилване на контрола върху предписването и отпущането на лекарствени артикули и третата – възстановяване на информираността както на лекарите, по този начин и на фармацевтите във връзка с медикаментите, чиито количества са изчерпани в складовата мрежа “, изясни от своя страна шефът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев. 

Министър Меджидиев разяснява още, че инспекциите по складовете ще приключат в границите на идващите дни и акцентира, че и все още не престават да се правят изключителни доставки на някои от медикаментите, за които през последните месеци е открит дефицит.   
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР