С оглед на високото ниво на публичния дълг рейтинговата агенция

С оглед на високото ниво на публичния дълг рейтинговата агенция ...

Moody`s свива перспективата за кредитоспособността на еврозоната.


С оглед на високото ниво на публичния дълг рейтинговата агенция Moody's е по-скептично настроена към кредитоспособността на държавите в еврозоната. Перспективата за кредитоспособността на страните през 2020 г. е "отрицателна", съобщи агенцията във вторник. Преди година тя беше оценена като "стабилна", предава Ройтерс.

„Нашaтa отрицателнa оценка за еврозоната отразява факта, че повечето държави членки имат ограничени буфери, за да отговорят на влошаващата се външна среда“, заяви експертът по рейтингите на Moody's Катрин Мюлброннер. Това би направило валутната зона изключително уязвима към увеличаването на протекционизма и геополитическите рискове.Още по тематаMoody`s понижи перспективата на кредитния рейтинг на Великобритания

Според рейтинговата агенция забавянето на световната търговия ще продължи да тежи върху икономиката във валутната зона през 2020 г. Германия и Италия с големите си индустрии биха били сравнително силно  засегнати. През 2020 г. растежът ще се покачи само умерено.

Икономическа подкрепяща парична и бюджетна политика може да даде известен тласък, но това вероятно няма да увеличи растежа. От гледна точка на Moody's политическата фрагментация също забавя реформите в много страни. Като цяло агенцията очаква брутният вътрешен продукт (БВП) в еврозоната да нарасне с 1,2 процента през 2020 г. след приблизително 1,1 процента през 2019 г.

Източник: investor.bg