С оглед на събитията от края на миналата година, свързани

...
С оглед на събитията от края на миналата година, свързани
Коментари Харесай

Министърът на здравеопазването на Тайван с призив за включване в СЗО

С оглед на събитията от края на предходната година, свързани с пандемията, породена от COVID-19, и последствията в интернационален проект, за следващ път провокираха реакции от страна на Република Китай, която с помощта на натиска от страна на Пекин бе изключена от Световната здравна оргaнизация. Министърът на опазването на здравето на страната насочи самобитен апел за осъзнаване на фундаменталните полезности, измежду които преди всичко е здравето, преосмисляне на дейностите в тези сложни за човечеството времена и сливане на напъните за справяне със обстановката.

Чен Ши-чунг съобщи, че опасността от инфекциозни болести, надвиснала над опазването на здравето, стопанската система, търговията и туризма в международен мащаб, не е намаляла. Пандемиите могат елементарно и бързо да се популяризират в целия свят заради удобства интернационален превоз. Сред най-ярките образци в това отношение са Испанският грип от 1918 година, Тежкият изострен респираторен синдром (SARS), избухнал през 2003 година, и Грип А вариант H1N1 от 2009 година Същевременно се развиха и редица епидемии, които обгърнаха избрани райони – Респираторният синдром в Близкия изток (MERS) през 2012 година, Ебола в Западна Африка през 2014 година и вирусът Зика в Централна и Южна Америка през 2016 година Днес нова форма на пневмония, която за пръв път се появи в Ухан, Китай, в края на 2019 година, провокира световна пандемия. По данни на Световната здравна организация към 8 април 2020 година общо 135 милиона души са болни от COVID-19, а смъртните случаи наброяват близо 80 000. Засегнати са 211 страни и територии и Тайван е една от тях.

От 2003 година насам, когато Тайван бе мощно обиден от SARS, страната е в положение на непрекъсната подготвеност за възможна опасност от пораждане на инфекциозно заболяване. В резултат на това, когато на 31 декември 2019 година за пръв път бе доказана информацията по отношение на нова зараза, Тайван още същия ден стартира всеобща карантина за всички пасажери от директните полети от Ухан. На 2 януари 2020 година бе събран екип за реагиране и на 20 януари бе задействан Центърът за ръководство на епидемиите като държавна единица от равнище 3, надграждан до равнище 2 и след това до равнище 1, надлежно на 23 януари и 27 февруари, който да спомогне за оправянето с епидемията. Към 9 април в страната са тествани общо 42 315 души, от които 380 са дали позитивен резултат, а умрелите наброяват 5 индивида. Общо 80 индивида са излекувани и са били изписани от лечебните заведения след предоставяне на негативни проби. Тази статистика приказва, че напъните на Тайван дават отлични резултати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР