С оглед на променящите се газови потоци в Югоизточна Европа

...
С оглед на променящите се газови потоци в Югоизточна Европа
Коментари Харесай

Обсъдиха необходимостта от промяна на Енергийната стратегия в Министерството на енергетиката

С оглед на изменящите се газови потоци в Югоизточна Европа и за опазване и развиване ролята на България като водещ директен център на синьо гориво в района, е нужна смяна в Енергийната тактика на страната. Тази смяна е навременна с оглед провокациите, свързани с обезпечаването на конкурентен пазар и поддържането на атрактивни цени на синьото гориво за потребителите. Около този извод се сплотиха представители на работодателски организации, синдикати, енергийни специалисти и други, които разискаха в Министерството на енергетиката нуждата от смяна на стратегическия документ, оповестиха от МЕ.

Над 80% от компресорните станции в района са на българска територия, за тяхното модернизиране бяха направени съществени вложения, с цел да запазим и повишим преноса през наша територия, сподели пред участниците в полемиката заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов срещна присъстващите с напредъка по реализацията на концепцията за създаване на газоразпределителен център Балкан на българска територия.

В рамките на концепцията се възнамерява създаване на нужната инфраструктура, която по предварителна оценка, направена на база на предпроектното изследване за газоразпределителния център „ Балкан “, е на стойност към 2.8 милиарда лв.. Като част от хъба е планувано да бъде основано дъщерно сдружение на „ Булгартрансгаз “, което ще оперира борсова платформа за търговия с природен газ.

Промяната на Енергийната тактика е верният път, с цел да запазим ролята си на газовата карта на района, предвид на променената обстановка би трябвало да сме гъвкави, запазването на директните потоци е комплицирано предизвикателство, което изисква съответни решения, надали някой би се противопоставил, че всеки нов източник или ново трасе за доставки би трябвало да бъдат приветствани – това гласят единствено част от изказаните отзиви по време на полемиката.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР