С официално тържество и красиви музикални изпълнения посолството на КНР

...
С официално тържество и красиви музикални изпълнения посолството на КНР
Коментари Харесай

Вицепрезидент Илияна Йотова: Надявам се, че новата година ще ни донесе сила, мъдрост и способност да се справим с предизвикателствата

С публично празненство и красиви музикални осъществявания посолството на КНР в София означи приближаващата Китайска лунна нова година на Дракона. На тържеството участва вицепрезидентът на България госпожа Илияна Йотова, както и зам.председателя на Народното събрание и ръководител на Групата за другарство с Китай към българския парламент Народното събрание Цончо Ганев, както и доста български другари на Китай, а също и китайски жители, живееци в България.

„ Предстои ни нова година и ново начало – с тези думи стартира приветственото си  слово краткотрайно ръководещият посолството на КНР в София госпожа Уан Мин.  Тя  насочи най-искрени благопожелания към  всички другари на Китай и към  китайските жители, които живеят, учат и работят в България, както и към всички, които подкрепят  развиването на китайско-българските връзки. Китайският посланик напомни някои от по-важните събития през миналата 2023 година: „ През 2023  Централен комитет на ККП, под управлението на ръководителя Си Дзинпин, поведе  партията и  хората от другите етнически групи, към интензивно поощряване на устойчивото икономическо възобновяване, ускорение на висококачественото развиване и постоянния прогрес, към рационализация в китайски жанр. Брутният вътрешен артикул на Китай набъбна с 5,2 % на годишна база, а приносът му за международния стопански напредък се чака да надвиши 30 %, което го трансформира в най-големия мотор на световния стопански напредък ”, китайският посланик и напомни реализирането и резултатите от Инициативата за световно развиване, Инициативата за световна сигурност и Инициативата за световна цивилизация, които способстваха за справяне с световните проблеми и доразвиха  концепцията за създаване на общественост на споделена орис за човечеството. Специално внимание Уан Мин обърна на  задълбочаване на  стратегическото партньорство сред Китай и България. „ Прагматичното съдействие сред двете страни в разнообразни области е постигнало забележителни резултати: размерът на двустранната търговия продължава да пораства, като областите на съдействие, които изключително се открояват са селското стопанство, новите енергийни източници и финансите. Демонстрационната зона за селскостопанско съдействие сред Китай и страните от ЦИЕ се развива стабилно; китайските културни действия като Фестивала на драконовите лодки и други бяха приветствани въодушевено от българите; от ден на ден възпитаници и студенти от двете страни учат взаимните си езици.



„ През актуалната година се навършват 75 години от установяването на дипломатически връзки сред Китай и България. България е една от първите страни, признали и открили дипломатически връзки с Нов Китай, и е добър другар и сътрудник на нашата страна ”, акцентира още тя и изрази своята убеденост, че  със взаимните старания на двете страни политическото взаимно доверие посред ни ще продължи да се задълбочава, последователно ще бъдат реализирани повече на практика резултати от съдействието, а другарството сред двата народа ще се укрепи ”.

От своя страна вицепрезидентът на Република България г-жа  Илияна Йотова също поздрави   всички китайски жители, които живеят в България и посредством тях изпрати пожелания  до всички хора в Китай по случай Пролетния фестивал  с  думите „ Весела  Китайска Нова Година.  Тя изрази вяра, че новата година ще  ни донесе мощ, мъдрост и дарба да се оправим с провокациите на времето.

 „ Смятам, че годината на Дракона ще бъде годината на хората със смели хрумвания, на хората, които освен могат да приказват за проблемите, само че и да ги вземат решение.  Много е значимо хората да се познават между тях, тъй като, когато се познават  - те елементарно се схващат, акцентира българският вицепрезидент.  Тя  изрази вяра, че положителното другарство и  сътрудничество  сред България и Китай и опознаването на двата народа  ще продължи и отсега нататък. „ Аз съм от хората, които имат вяра, че културата е един от най-важните принадлежности, посредством които хората се опознават взаимно. И по тази причина е много  значимо да работим дружно в региона на културата и образованието. Вицепрезидент Йотова  сподели още: „ Убедена съм, че имаме доста огромен капацитет да развиваме партньорските  връзки сред България и Китай и отсега нататък,  в името на двустранните ни  ползи ”.



Илияна Йотова напомни, че през  2019 г.  президентите на България и Китай – Румен Радев и Си Дзинпин взеха решение нещо доста значимо, а точно прекосяването на   връзките сред България и Китай  на равнище стратегическо партньорство.  „ Китайския народ и българският народ не престават да пишат своята история дружно, като поисквам тази история да няма край  и да продължава в името на една чудесна българска дума – в името на добруването на хората! ” – сподели в края на приветствието си българският вицепрезидент.

Зам.председателят на Народното събрание и Председател на Групата за другарство с Китай  Цонко Ганев също поздрави китайските дипломати, китайските жители и всички другари на Китай, като  изрази вяра, че  положителните партньорски връзки сред България и Китай ще продължат и в бъдеще. Всички присъстващи на  тържеството бяха единомислещи и приветстваха пожеланието във връзка Пролетния фестивал и Китайската лунна нова година с думите:  „ Нека новата година на Дракона донесе доста благополучие, доста мир и доста любов сред хората ”.

След формалните приветствия, присъстващите на тържеството се любуваха на прекрасни  музикални, певчески и артистични осъществявания на китайски студенти от Музикалната Академия, както и на български деца, учещи китайски език.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР