С официална церемония в Народния театър "Иван Вазов на 11

...
С официална церемония в Народния театър "Иван Вазов на 11
Коментари Харесай

За управляващите европредседателството ще мине по план

С публична гала в Народния спектакъл "Иван Вазов на 11 януари ще бъде намерено председателството на Съвета на Европейския съюз.

Като началник на Съвета страната ще има опция да изиграе значима представителна и посредническа роля, както и да се опита да притегли вниманието към въпроси, които счита за значими. Това разяснява за уеб страницата „ Актуално “ Ивайло Анев.

България ще посрещне 2018 в центъра на европейското внимание. Поемайки европредседателството, за половин година страната ще се трансформира в лице на една от главните институции на Съюза и в мотор на значими политически полемики.

Влизайки в лидерска позиция, България получава опция да сложи на напред във времето за договаряния тематики и начинания от народен интерес. От друга страна обаче, тя би трябвало да работи като почтен и неутрален медиатор. Като цели на председателството страната дефинира бъдещето на Съюза, сигурност и непоклатимост, цифрова стопанска система и акцентира изключително на развиването и свързаността на Западните Балкани.

За мото на председателството България избра националния си лозунг "Съединението прави силата ".

До какъв брой обаче то дава отговор на положението на страната ни сега?

Анализът на вътрешнополитическата конюнктура демонстрира, че ръководещите не чакат опозицията съществено да се ангажира с това да "събаря " кабинета. Първата половин година на "Борисов " 3 беше щедро гарнирана със кавги и с оставките на авторитетни фигури от лагера на ръководещите (Делян Добрев, Антон Тодоров, Димитър Главчев). Това обаче не значи, че Българска социалистическа партия или някои от останалите опозиционни сили ще опитат съществено да оспорят лидерската роля на ГЕРБ. Ако има избор на съмнение, все още наподобява, че той ще бъде жертван на крах.

И все още има задоволително мотиви за предварителни избори, само че освен това съответствие на силите, което наподобява стабилно, подобен избор наподобява безсмислено упражнение. Разходката до урните ще възпроизведе същата картина или нейни вариации.

Хипотезата, че ГЕРБ може да загуби поддръжката на Европейската национална партия и оттова да настъпи някакъв прелом за властта, наподобява малко евентуална. Скандалите с представителите на ръководещите у нас са пренебрегнати от европейските сътрудници на Борисов – виждаме в деяние интервенция "широко затворени очи ".

Тук няма да поглеждам към митингите и напрежението, присъщи за последните седмици и месеци, защото ръководещите не обръщат внимание на протестиращите природозащитници и чиновници на Министерство на вътрешните работи. Най-вероятно мразовитите януари и февруари ще обхванат митингите и напрежението ще намалее - тъкмо по проекта на ГЕРБ и компания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР