С официална церемония днес японският град Нагасаки отбеляза 75-ата годишнина

...
С официална церемония днес японският град Нагасаки отбеляза 75-ата годишнина
Коментари Харесай

Кметът на Нагасаки призова за забрана на ядрените оръжия

С публична гала през днешния ден японският град Нагасаки означи 75-ата годишнина от американската атомна бомбардировка, като кметът и дребното към момента живи оживели приканиха международните водачи, в това число своите, да създадат повече за забраняването на нуклеарните оръжия, съобщи Асошиейтед прес.
В 11:02 ч., моментът, когато на 9 август 1945 година американският бомбардировач Б-29 пуска 4,5-тонната бомба, оживелите и другите присъстващи уважиха с минута безмълвие починалите над 70 000 души. На 15 август Япония капитулира, което поставя завършек на Втората международна война.

На церемонията през днешния ден в Парка на мира в Нагасаки, която поради ковид бе в стеснен тип, кметът Томихиса Тауе прочете декларация за мир, в която изрази угриженост, че "ядрените страни " през последните години са се отдръпнали от напъните за нуклеарно разоръжаване и вместо това модернизират и миниатюризират нуклеарните оръжия за по-лесна приложимост. Кметът особено укори Съединени американски щати и Русия за отхвърли от Договора за оръжията със междинен и по-малък обхват.

"В резултат опасността от нуклеарните оръжия става все по-реална ", сподели той. Напомняйки, че Договорът за неразпространението на нуклеарното оръжие я влезнал в действие преди 50 години (на 5 март 1970 г.), Тауе прикани Съединени американски щати и Русия да посочат "осъществим път " към своето нуклеарно разоръжаване по време на прегледа на контракта следващата година. Той също по този начин прикани японското държавно управление и депутатите бързо да подпишат контракта от 2017 година за възбрана на нуклеарните оръжия.

Премиерът Шиндзо Абе, който също взе участие в церемонията, разкритикува контракта като нереалистичен и подсети, че нито една от "ядрените страни " не се е включила към него и че той няма необятна поддръжка даже измежду неядрените страни. По думите му договорът е бил признат, без да се вземе поради "реалността на тежките провокации към националната сигурност ". Абе означи също по този начин, че Япония е изправена пред заканите от развиване и модернизиране на нуклеарни оръжия "от прилежащи страни в района ".

Договорът се разграничава от позицията и метода на Япония, въпреки че те споделят една и съща цел - премахването на нуклеарните оръжия, акцентира той. Абе, който неведнъж е отказвал да подпише контракта, още веднъж повтори, че методът на Япония е да не взема страна, а да служи като мост сред нуклеарните и неядрените страни, с цел да предизвиква разговор за реализиране на цялостна нуклеарна възбрана.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР