С официална церемония Българската федерация по ски закри един от

...
С официална церемония Българската федерация по ски закри един от
Коментари Харесай

Българската федерация по ски закри сезона |

С публична гала Българската федерация по ски закри един от най-успешните спортни сезони - 2021/2022. Участие в тържеството взеха най-хубавите спортисти на централата, както и доста публични лица, ветерани, публицисти и другари на ски спорта.

В началото водещите Захари Сотиров и Бояна Радева припомниха на гостите най-значимите достижения на състезателите на БФСки през миналия сезон. Акцентът беше върху зимните олимпийски игри в Пекин, където най-добре от всички български участници се показа Алберт Попов. Водещият алпиец стартира с рекордното за български скиор 17-о място на великански слалом. Силното му показване продължи с влиятелното девето място в слалома, като единствено 36 стотни го отделиха от спечелването на орден. Класирането му в тази дисциплинираност е най-хубавото за България след шестото място на Петър Попангелов на Олимпиадата в Сараево 1984. В Световната купа Алберт Попов също стигна до персонален връх. На финалите в Куршавел той кара необикновено и приключи четвърти в слалома - единствено на 16 стотни от подиума. Това е най-хубавото българско класиране на слалом за Световна купа от 38 години. Попов приключи сезона и с рекордните за себе си 147 точки и 19-о място в международната класация на слалом.

В сноуборда на олимпиадата Радослав Янков се пребори за влизане в най-хубавите 16 на Зимните игри в Пекин и то по-малко от година след тежката интервенция на гърба. Само малшанс му попречи да в профил на осминафинала бъдещия олимпийски първенец Бенямин Карл. Янков се подреди на 15-о място, което е негов персонален връх на олимпиада и втори по мощ резултат за български състезател на игрите в Пекин. В стартовете от Световната купа роденият в Чепеларе състезател сподели класа с две седми места в паралелния и паралелния великански слалом. В генералното нареждане на паралелните дисциплини Янков приключи на 20-то място.

Президентът на БФСки и член на Съвета на ФИС Цеко Минев награди с чекове Алберт Попов и Радослав Янков, както и техните треньори Иво Борисов и Георги Атанасов. Търговският шеф на Инсаойл Иван Калуков връчи и специфични парични награди на Попов и Янков.

Известният експерт в ски скока Матиаж Зупан, който е сребърен медалист в отборната конкуренция по ски скок от Зимната олимпиада в Калгари 1988, също беше отличен. В последните два олимпийски цикъла той беше персонален треньор на Владимир Зографски. Под негово управление българинът доближи до историческото за българския ски скок 14-о място на дребната шанца на зимната олимпиада в Пьончан 2018.

Българската федерация по ски благодари от сърце на Зупан за взаимната му работа със Зографски. Специален плакет от името на БФСки на Зупан беше връчен от президента Цеко Минев.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов отличи със специфични грамоти и значки от МОК всички участници от БФСки - Алберт Попов, Радослав Янков, Владимир Зографски, Камен Златков и Ева Вукадинова на зимната олимпиада в Пекин.

След като най-хубавите спортисти на олимпиадата получиха своите заслужени награди, на сцената се качи и екипът на Българската федерация по ски, който бе поканен от МОК, ФИС и БОК, с цел да помогне на домакините от Китай и българската делегация, за изработката на пистите, организацията в стартовете на алпийците и цялостния престой на българската делегация. Валентин Стефанов, за който Игрите в Пекин бяха трети като член на екипа на ФИС, Виктор Гичев, Ася Илиева, Надежда Каридова и Елица Попова бяха отличени със специфичен плакет за професионализма, който демонстрираха по време на олимпиадаъа и за издигане престижа на федерацията по време на Зимните олимпийски игри в Пекин. Призът им бе връчен от Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки.

Организацията на всички огромни спортни събития на БФСки в последните повече от 10 години беше немислима без поддръжката и присъединяване на 101-ви Алпийски полк на Българската Армия. С огромна признателност за взаимната работа през годините на сцената беше поканен и дългогодишният пълководец на полка полк. Димитър Кацаров. Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев му връчи специфичен плакет във връзка неговото пенсиониране и с пожелания за доста сполучливи нови инициативи.

Световното състезание по сноуборд за младежи във Валмаленко сподели, че Радослав Янков има към този момент почтени заместници. Тервел Замфиров завоюва бронзовия орден в паралелния слалом. Кристиян Георгиев зае пето място, Александър Кръшняк е седми, а Петър Гергьовски е 12-и. България пък стана единствена страна с четирима представители на финалите. Ден по-рано, младите ни звезди демонстрираха мощни резултати и в паралелния великански слалом, като единствено малшансът ги отдели от медалите. Звездната четворка и техният треньор Анатоли Замфиров получиха специфичен приз от Пепа Мицева, общоприет секретар на БФСки.

По традиция федерацията отличи и ветераните, без които историята на зимните ни спортове нямаше да е същата. Асен Минчев, доайен на спортната публицистика у нас показа на гостите юбилярите с кръгли годишнини през 2021 и 2022. Плакетите на ветераните връчи по традиция Цеко Минев, президент на БФСки.

За навършени 90 години: Златан Цонков, алпийски дисциплини, Димитър Петров, ски тичане (посмъртно), Иван Костов, ски скок

За навършени 80 години: Александър Шаламанов, алпийски дисциплини (посмъртно), Димитър Атанасов, ски тичане.

За навършени 75 години: Мария Клисурска, алпийски дисциплини, Антон Недялков, алпийски дисциплини, Венцислав Ангелов, ски тичане.

За навършени 70 години: Георги Георгиев, алпийски дисциплини, Петко Величков, ски тичане, Борислав Въжаров, ски тичане.

За навършени 60 години: Катя Ахчийска, алпийски дисциплини, Юлия Цветанова, алпийски дисциплини, Весела Таранджийска, алпийски дисциплини, Митко Хаджиев, алпийски дисциплини, Христо Ангелов, алпийски дисциплини, Емил Семов, алпийски дисциплини, Тодор Машов, ски тичане, Кирил Москов, ски тичане.

Посмъртно бяха отличени легендите: Димитър Петров, ски тичане и Александър Шаламанов, ски алпийски дисциплини.

Българската федерация по ски награди със специфични плакети и дългогодишните спонсори за поддръжката и доверието. Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев връчи наградите на представителите на Fibank, A1, Audi, Дженерали Застраховане АД, Инсаойл и Каменица.

След две години пауза поради пандемията тази година беше осъществен за 13-ти път плана " Научи се да караш ски ". Българската федерация по ски и Министерството на младежта и спорта с поддръжката на водещия български телеком А1, и Районните ръководства по обучение направиха вероятното най-социално ориентираният план да се случи. Тази година в плана се включиха над 2000 възпитаници от 48 учебни заведения в: гр. Троян, с. Борима, с. Черни Осъм, с. Дебнево, гр. Банско, гр. Разлог, гр. Добринище, с. Баня, гр. Благоевград, гр. София, гр. Самоков, гр. Долна Баня, гр. Чепеларе, с. Павелско, гр. Смолян, гр. Девин, с. Широка Лъка, с. Смилян, с. Арда, с. Търън, с. Момчиловци.

Те съумяха да се научат безусловно гратис да карат ски. За повторно имаше и образование по ски тичане. То се организира в ски зона Беклемето. По традиция най-хубавите от всички участващи получиха като премия 4-дневен лагер в ски зона Банско. Всички възпитаници от плана получиха награди от водещия български телеком А1. Общо миналите пред плана през тези 13 години към този момент са над 37 000. Специални благодарности бяха изказани на Министерството на младежта и спорта, които и тази година поддържаха обществената самодейност.

За поддръжката от страна на ММС за плана " Научи се да караш ски " специфичен плакет на заместител министър Владимир Харизанов връчи президентът на федерацията Цеко Минев.

Генералният секретар на БФСки Пепа Мицева връчи специфична премия на Община Троян, които със лични средства осигуриха присъединяване в плана на още 50 деца в допълнение.

Церемония продължи с награждаване на най-хубавите в четирите посоки на Българската федерация по ски:

Направление Ски алпийски дисциплини

Носители на " Купа България ": дами - Юлия Златкова (Юлен) и мъже – Калин Златков (Юлен)

Купа " Надежди " старша възраст (до 16 г): девойките Елена Стоилова (Мотен) и момчетата Константин Крумов (Мотен)

Купа " Надежди " младша възраст (до 14г): девойки Ева Колева (Грийн Роуд) и момчета Аспарух Соколов (Витоша ски)

Направление Сноуборд

Носители на " Купа България ":

Сноубордкрос, дами - Александра Жекова (Блейд)

Сноубордкрос, мъже - Иван Иванов (Мотен)

Алпийски дисциплини, дами - Теодора Пенчева (Амер Спортс)

Алпийски дисциплини, мъже - Тервел Замфиров (Юлен)

Носители на Купа " Надежди " до 15 години: девойки - Яна Попова (Бороборд) и момчета - Ивайло Ерменков (Блейд)

Купа " Надежди " до 13 години: девойки - Рая Вукадинова (Борд Райдър) и момчета - Антоний Антонов (Бороборд)

Направление Ски тичане:

Носители на " Купа България ": дами - Калина Недялкова (АСК Александър Логистикс) и мъже - Тодор Малчов (СК Банско)

Призове " Олимпийска вяра ":

девойки до 16 години - Никол Кленовска (СК „ Банско “)

юноши до 16 години - Дани Чолаков (СК „ Рилски скиор “)

Купа " Надежди ":

девойки до 14 години - Паолина Ракова (СК Паничище 2009)

момчета до 14 години - Петър Милев (АСК Александър Логистикс)

" Купа Надежди " при младите гении до 12 години:

девойки - Николета Джелепова (АСК Александър Логистикс)

момчета - Микаел Митков (АСК Александър Логистикс)

Направление Ски скок

- Носител на " Купа България " е Владимир Зографски, НСА

" Купа Надежди " девойки старша – Божидара Бакова (Бояна Тийм)

" Купа Надежди " момчета старша – Симеон Николов (Оу Ти Пи)

" Купа Надежди " девойки младша - Никол Найденова (Бояна Тийм)

" Купа Надежди " момчета младша - Мартин Христов (Бояна Тийм)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР