С очакване сме новото ръководство на Министерство на здравеопазването да

...
С очакване сме новото ръководство на Министерство на здравеопазването да
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Все още не е решен проблема с издаването на документи на хартия

" С очакване сме новото управление на Министерство на здравеопазването да инициира промени в Наредбата на Националната здравно-информационна система и тя да бъде приспособена към всички наредби. Все още при издаването на какъвто и да е било електронен документ би трябвало да има дублаж с книжен документ ". Това сподели в подкаста на БНР " В центъра на системата " зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов.

" В Наредбата за достъпа е упоменато, че би трябвало да има подобен документ. При издаване на електронен документ за хоспитализация би трябвало да издадем и книжен амбулаторен лист на пациента, който той да занесе в болничното заведение, където този документ даже не им би трябвало?! Става дума не за талона за хоспитализация, а за амбулаторния лист, че пациентът е бил прегледан от лекаря и пациентът би трябвало да подпише този лист. Наредбата би трябвало да се промени - дано не вършим хибридни неща - в случай че ще е електронно нещо, дано да е електронно до дъно, счита доктор Брънзалов.

Той обаче беше безапелационен, че системата за изписване и на предписания, и протоколи по-рационална за пациентите. Д-р Брънзалов добави, че с новият бюджет на НЗОК и с новия Национален рамков контракт няма да има регулация в талоните за диспансеризацията и профилактиката.

„ Аптеките от дълго време завършиха с хартията, останаха единствено няколко формуляри за поръчки във връзка с жълтите и зелените предписания, което е условие по Закона за наркотичните субстанции и прекурсорите “, сподели ръководителят на БФС Димитър Маринов.

Той също разяснява проектобюджета на НЗОК за тази година като акцентира, че в него има заложени за аптеките 34,3 млн. лева, в които са включени 4-те лева, които фармацевтите получават за разпределяне на медикаменти по НЗОК. „ В тези пари има и едни 2 милиона лв., за което адмирираме, че посредством смяната в Закона за здравното обезпечаване тази година, се планува да има както и при лекарите, в допълнение субсидиране за откриване на аптеки в мъчно наличните места “, уточни пред БНР маг. фарм. Димитър Маринов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз.

" Предстои да се създаде методика със НЗОК кои аптеки ще получават и при какви условия това финансиране. В очакване сме на Аптечната карта и там ще забележим къде има и къде няма аптеки. На глава от популацията имаме задоволителен брой магистър-фармацевти в средноевропейски план  - имаме над 7000 магистър-фармацевти. Но имаме в пъти повече брой аптеки на глава от популацията, които са и неравномерно разпределени “, сподели още Маринов.  

Той добави, че свръхголям е броят на аптеките в огромните градове и към университетските лечебни заведения, а има и места, в които въобще няма аптеки. „ Аптечната карта би трябвало тъкмо този проблем да позволи - тя да дава тласъци да се отварят аптеки единствено там, където в реалност има потребност. Хубаво е и конкуренцията сред тези аптеки да бъде на база на услуга, а не на база на цена “, сподели още Димитър Маринов.

Той беше безапелационен, че в случай че бъде понижено цената на Данък добавена стойност за медикаментите, това ще има отражение само върху джоба на пациента, защото ще бъде понижено доплащането.

Целия епизод на подкаста може да чуете
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР