С обвинения към кмета на София Йорданка Фандъкова и нейния

...
С обвинения към кмета на София Йорданка Фандъкова и нейния
Коментари Харесай

Протестиращи поискаха Фандъкова да спази обещанието си и да върне трамвай 6

С обвинявания към кмета на София Йорданка Фандъкова и нейния екип, че не съблюдават обещанията си и блокиране на бул. " Арсеналски " мина днешния митинг на близо 200 жители от квартал " Лозенец ". Те желаят връщането на трамвая по линия 6 по маршрута от квартала до " Надежда ".

Вече втора година шестицата не се движи по това трасе, като трамвайните линии се употребяват като велоалея и място за разходка и спорт от жителите на квартала. През 2016 година линията беше " краткотрайно " спряна, поради градежа на втория метродиаметър. От тогава линията се движи от кварталите " Обеля " до " Иван Вазов ".

Борис Бонев от организацията " Спаси София ", които проведоха митинга, цитира изявления на ръководителя на общинския съвет Елен Герджиков, някогашния зам.-кмет по превоза Любомир Христов, кметът на " Лозенец " Любомир Дреков и Йорданка Фандъвакова, съгласно които линия 6 ще бъде възобновена доникъде на 2017 година. Дреков даже бил " сюрпризиран и засегнат " от " лъжливите заглавия ", че линията ще бъде закрита.

От " Спаси София " показаха, че откогато Фандъкова е кмет за били закрити общо 10 километра трамвайни трасета със прекъсването от придвижване на линиите 2, 9 и 19. Според тях линия 6 ще последва тяхната орис и по този начин Фандъкова " ще усъвършенства върха си " и закритите трасета ще станат общо 12 км.

 Протестът против плануваното унищожаване на трамвай номер шест 6 през 2016 година
© Георги Кожухаров

Протестът против плануваното унищожаване на трамвай номер шест 6 през 2016 година

Притесненията на организацията, че линията ще бъде закрита, са усъвършенствани от двата плана на Столичната община за решение на казуса.

Единият планува създаване на нов тунел до съществуващия на бул. " Ген. Скобелев " след кръстовището " Пет Кьошета ", в който да се движат другите две линии - 7 и 1. Причината е, че в този момент трамваите по двете линии се движат по улицата, което не се харесва на живеещи в околните здания.

Вторият вид на общината е да се пусне тролей, който да замести трамвая и да се движи до квартал " Манастирски ливади " пред " Гоце Долчев ". Аргументът е, че двата квартала имат потребност от по-добро застраховане с градски превоз.

" Столичната община постоянно опълчва два квартала, с цел да реализира задачите си ", сподели Гергин Борисов от " Спаси София ", като уточни, че потребността от превоз до " Манастирски ливади " е безспорна, само че тролеят не може да бъде за сметка на трамвай 6.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР