С общоградско тържество, организирано от Община Мездра, множество жители и

...
С общоградско тържество, организирано от Община Мездра, множество жители и
Коментари Харесай

Мездра почете Деня на Свободата - 3 март /снимки/

С общоградско празненство, проведено от Община Мездра, голям брой поданици и посетители на града отпразнуваха 142-годишнина от Освобождението на България от османско робство. Сред тях бяха националният представител Красен Кръстев, кметът на Мездра Иван Аспарухов, ръководителят на Общинския съвет Яна Нинова, изпълнителният шеф на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки в Република България инж. Делян Дамяновски, чиновници в Общинската администрация, общински съветници.
В утрото на 3 март градският площад се огласи от възрожденски песни и военни маршове, а млади гвардейци застанаха на почетен часовой пред пилоните. Под звуците на „ Мила Родино “ кметът на общината и девойки в национални носии издигнаха националния трикольор, знамето на общината и флага на Европейския съюз. След което гвардейците отдадоха „ за почит “, а присъстващите застинаха в безмълвие.
„ Днес честваме една светла дата - това е датата, на която се реализира вековната фантазия на българина за независимост, сподели в словото си Аспарухов. В нашата история има още доста значими дати, само че най-важната е 3 март. Тя възвести възкръсването на Нова България. И както написа Вазов, нашата независимост е пропита с реки от кръв. Извоювана е с десетки хиляди жертви - руси, белоруси, поляци, румънци, финландци и български опълченци, които под знамената на съветската войска безстрашно се сражаваха и погиваха, с цел да го има през днешния ден българският дух. И дано се запитаме: какъв щеше да е този дух без Шипка, без хилядите образци на същински подвиг и всеотдайност в името на свободата!
На 3 март 1878 година България освен се появи още веднъж на географската карта. Тя скъса с Ориента и през днешния ден заема своето почтено място в Европа и Европейския съюз. Затова, когато се питаме били ли ме в миналото по-свободни, дано с благодарност помним на каква цена е извоювана тази независимост! “
Празникът продължи с литературно-музикална стратегия. Началото й сложи танцът „ Боят настана “ в осъществяване на мажоретния състав към Центъра за поддръжка за личностно развиване (ЦПЛР) с началник Христина Стоянова. Последва рецитал на Групата за художествено слово към ЦПЛР с началник Лилия Христова, а Вокална група „ Уингс “ от Сдружение „ Новото потомство на гениите “, с началник Тони Яшова, извърши песните „ Ясен месец “ и „ Майчице България “. За край ученици на някогашния Детски комплекс показаха танца „ Де е България “.
По-сетне присъстващите се насочиха към паметника на починалите във войните, където бяха поднесени венци и цветя на благодарност към героите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР