С общо 15 електрически велосипеди столичани ще могат да се

...
С общо 15 електрически велосипеди столичани ще могат да се
Коментари Харесай

Фандъкова подканва софиянци да ползват е-велосипеди за разходка на Витоша

С общо 15 електрически колела столичани ще могат да се придвижват до " Тихия ъгъл " и " Златните мостове " в естествен парк " Витоша " . Това разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето им пред паркинга на Националния исторически музей (НИМ) в столичния квартал " Бояна ".

Електрическите колела ще могат да се взимат чартърен точно от НИМ и от велосипедна станция в столичния квартал " Дианабад ". По думите на Фандъкова това е още една стъпка към по-чист въздух в столицата . Това е следващият новаторски план на Столична община, който не е единствено за младежите, а и от хора на всякаква възраст - от деца до 80-годишни , уточни Фандъкова.

Фандъкова напомни, че предходната година са били пуснати 10 електрически велосипеда , а през актуалната година се прибавят още пет . Тя поздрави всички новаторски компании, които работят и създават за града си за той да бъде изработен по-чист, зелен и новаторски. Смисълът на плана е в обединените старания на всички - на общината, на държавните структури, бизнеса и гражданските организации, похвали столичният кмет работата на всички структури.

Много мъчно се постановат планови решения за създаване на велоалеи в централната градска част, където улиците са даденост, не са задоволително необятни и би трябвало да се демонстрира приемливост, призна градоначалникът. Тя посочи, че сега се създава проект за велоалея по бул. " Александър С. Пушкин ", която да помогне за свързването на валеоалеята по бул. " Цар Борис III ". Фандъкова се надява, че лятото ще може да бъде маркирана.
 Европейски Съюз полза с мита електрическите колела от Китай
Европейски Съюз полза с мита електрическите колела от Китай

Митата ще варират от 18,8% до 79,3 на 100

Проектът за електрически колела е финансиран от Европейския институт по нововъведения и технологии посредством най-големите сътрудници на общината. Те подкрепят плана с 50 000 евро . Десетки хора се включиха във втората акция на Столична община за даване на електрически колела и персонално ги изпробваха пред погледа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Oт своя страна Петко Анчев от план " Зелена София " на Столична община разяснява за News.bg, че това е втората година на плана за споделено прилагане на колела . Той напомни, че самодейността е стартирала през 2017 година, когато е била проведена първата интернационална конференция " София еър ", която се занимавала с въпроса за въздуха в градовете.

Колелата са два вида - градски и планински колела , само че и двата могат да бъдат употребявани за изкачването до естествен парк " Витоша ". Цените стартират от 15 лв. за 3 часа през седмицата, а през уикенда доближават до 20 лв. още веднъж за 3 часа. Анков означи, че електрически колела са един метод, по който може да се понижи замърсяването на въздуха , а другият - автобусните връзки, които също са екологични.

Той увери, че до момента не са имали проблеми с батериите на електрически колела и зарядът на батериите е задоволителен хората да отидат и да се върнат .

Желаещите да употребяват велосипедите могат да създадат резервация на тел: 0885151928 или да посетят уеб страницата www.rentebike.bg. Работното време е понеделник - петък: 10 - 19 ч. и събота - неделя: 9 - 19 ч. Цената за отдаване чартърен за 3 часа ще бъде 15 лева през работните дни и 20 лева през уикенда. Планирано е услугата да бъде налична до края на м. октомври или до задържането на подобаващи метеорологични условия .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР