С обща декларация срещу нелегалния, недеклариран и нерегламентиран риболов завърши

...
С обща декларация срещу нелегалния, недеклариран и нерегламентиран риболов завърши
Коментари Харесай

Декларация срещу нелегалния риболов подписаха почти всички страни от Черноморския регион

С обща декларация против незаконния, недеклариран и нерегламентиран лов на риба приключи двудневен конгрес за риболова и аквакултурите в Черно море. Две от общо шестте страни с изход към Черно море – Русия и Украйна, не са подписали документа, стана известно от изявление на министъра на земеделието Румен Порожанов, представен от Българска телеграфна агенция.

Освен него присъединяване в събитието на високо ниво взеха комисарят за околната среда, морското дело и рибарството Кармену Велла, генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо съдействие Майкъл Христидис, министри и заместник-министри на земеделието от страните в Черноморския район, както и на страни отвън Европейски Съюз.

" Знаете, че има политически различия сред тези две страни и заради това първо съветската, а след това и украинската делегация оповестиха, че нямат подготвеност за подписването ", разяснява министърът. Според Кармену Велла фактът, че две страни не са подписали документа, не е проблем, тъй като те са съгласни с по-голямата част от него, тъй че съдействието ще продължи, " тъй като всички преследваме едни и същи цели ".

По думите на комисар Вела " всеки четири от пет риби, или всеки 4 хиляди от 5 хиляди тона са противозаконен улов ". Комисар Вела сподели още, че всички представители от района в своите изявления са изразили предпочитание за мощна ангажираност за решение на проблемите с запазване на морските биологични запаси в Черно море.

" След срещата ни в Букурещ и днешната декларация напредъкът по общото ръководство на ресурсите и екосистемите в Черно море, усилването на научните проучвания и събирането на данни по какъв начин те да се ръководят по най-хубавия метод е към този момент в цялостен ход, разяснява министърът.

По думите му акценти в днешната среща са били планът bleaksea4fish, откритият първи в Източна Европа районен офис на Генералната комисия по риболовство за Средиземно и Черно море, оправянето с противозаконния лов на риба в Черно море и взаимните старания на всички страни в района за устойчивото ръководство на рибните ресурси по научно аргументиран и екологичен метод.

Рибарските общности са извънредно значими за района, уточни Румен Порожанов. Той посочи, че над 62 хиляди души в района са директно или индиректно свързани с процеса на риболова, преработката, аквакултурите и фермерите, които са близо 8700, и това го прави извънредно обществено важен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР