С обновената версия на Плана за възстановяване и устойчивост ще

...
С обновената версия на Плана за възстановяване и устойчивост ще
Коментари Харесай

Пеканов: Преработеният План за възстановяване е с много по-високо ниво на амбиция

С обновената версия на Плана за възобновяване и резистентност ще бъдат подтиквани 8 милиарда лв. частни вложения. Това съобщи от парламентарната естрада вицепремиерът Атанас Пеканов.

„ Миналата седмица публикувахме нашата ревизирана версия на Българския проект за възобновяване и резистентност. Смятам, че той е доста по-амбициозен, доста по-добър от предшестващия. В него са заложени 57 капиталови плана и 43 промени, като сме надградили с 11 нови капиталови планове и 7 нови промени. “, разяснява той.

„ Силно имам вяра, че това е една версия с доста по-високо равнище на упоритост. Това ще отключи идващите 7 години за България 12.6 милиарда лева Освен парите, които ще дойдат от Европа, се чака да отключи още най-малко 8 милиарда лева частни вложения “, сподели вицепремиерът.

По думите му обаче остават проблематични области като енергетиката.  Депутати неколкократно сложиха въпроса за бъдещето на въглищната промишленост в Маришкия басейн, само че Пеканов съобщи, че това не е решение, което може да вземе длъжностен кабинет.

Той съобщи, че в областта на енергетиката са добавени нови планове и три промени - за стимулиране производството на електрическа енергия от ВЕИ, за основаването на комисия за енергиен преход и за либерализация на пазара за електрическа енергия на дребно.

Пеканов съобщи, че за Брюксел е значимо проектът да е добър, а не да бъде предаден бързо. Той обаче призна, че при актуалната обстановка има риск от закъснение на приемане на средствата.

„ Парите за България не са застрашени “, подсигурява за следващ път вицепремиерът. От Брюксел страната ни може да разчита на 12,6 милиарда лв..
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР