С обновена експозиция посреща своите посетители Историческият музей в Чипровци.

...
С обновена експозиция посреща своите посетители Историческият музей в Чипровци.
Коментари Харесай

Чипровският музей посреща посетители с обновена експозиция

С актуализирана експозиция посреща своите гости Историческият музей в Чипровци. Обновяването е осъществено съгласно актуалните условия на науката музеология. То е дело на самите музейни служащи, помогнали са и донори.
Акцент в изложбата е подложен на чипровските килими, които са част от международното нематериално културно завещание, изясни шефът на музея Анита Комитска.
"Те са в една актуализирана, интерактивна експозиция, където са показани повече от 50 килима. Нарекохме залата "Пътят на килима ", защото в нея може да се наблюдава изработването на килима. Има един интерактивен ъгъл, в който посетителят може да се допре, да види главните цветове на чипровските килими, които се получават от корени, от листа, техниките на старинното боядисване. Имаме стан, на който уредниците показват техниката на тъкане на чипровски килими. Хронологически експозицията е подредена от първите модели - "Бакамски " и "Гарибалда ", до последните от 80-те години на предишния век. Нововъведение в килимената зала е представянето посредством фотоси и документи на историята на основаната през 20-те години на 20 век трудова кооперация за тъкане на килими в Чипровци. Тук сме признателни на чипровчани, които подариха фотоси и документи на своите баби и дядовци... "
"Пътят на килима " превежда посетителите и през втората половина на 20 век, когато е мощният интервал на чипровското килимарство. През 80-те години килими са изработвани за съвсем целия свят - Япония, Израел, Кувейт, Нова Зеландия, Западна Европа.
"Златарската школа ", "Чипровското рударство ", "Чипровското въстание " и "Възрожденско изкуство " са останалите тематики, които са застъпени в обновената експозиция на Историческия музей в Чипровци, описа шефът.
"Залата за чипровското златарство е обогатена с нови попълнения от чипровската златарска школа, аранжирана е по един актуален способи и в нея предвиждаме на проектор да представяме всички творби на чипровската златарска школа, тъй като по-голяма част от тях са в огромните музеи в България и на Балканите... ".
В останалите зали също могат да се видят нови експонати. По-голяма част от тях са от дарения, има и откупки. Обновяването на експозицията се случва 30 години след откриването на Чипровския музей.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР