С облаци и намалена видимост на много места в Източна

...
С облаци и намалена видимост на много места в Източна
Коментари Харесай

Циганското лято си отива: първият сняг се очаква в нощта срещу понеделник

С облаци и понижена видимост на доста места в Източна България ще стартира днешният ден. В западната половина от страната ще има повече слънчеви часове, ще се появи слаб северен вятър.

Минималните температури ще са сред 7 и 12 градуса, а оптималните - от 15-16° (на места в североизточните), до 25° (в крайните югозападни райони), демонстрира прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В София минималната ще е 8, а оптималната - 20 градуса, в Пловдив - от 9 до 24 градуса, във Варна - от 15 до 19°. В Благоевград оптималната температура ще достигне 24, в Сандански - 25 градуса.

На обособени места в източните региони едва ще превали.

Над планините облачността ще е променлива, по-значителна след обяд, когато на обособени места едва ще превали. Ще духа слаб запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 15°, на 2000 метра – към 8°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, по-значителна в утринните часове, когато тук-там ще има и мъгла. Слаби превалявания ще има единствено на обособени места. Ще духа слаб северен вятър. Максималните температури ще са 18-20°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Слънцето ще изгрее 44 минути след 7:00 и ще залезе в 18:38 ч. Продължителност на деня ще е 10 часа и 54 минути.

Почивните дни

В събота облачността ще е най-вече забележителна. На места в страната ще има валежи. Вятърът краткотрайно ще се обърне от северозапад, в Източна България той ще духа от север, ще бъде слаб до сдържан. Дневните температури ще са сред 16° и 21°, а минималните - най-вече сред 7° и 12°.

В неделя  над по-голямата част от страната ще доминира облачно време. На доста места ще вали дъжд, като в Западна и Централна България са вероятни обилни количества. Температурите ще се намалят.

Новата седмица

Тя ще стартира с облачно време, а понижението на температурите ще продължи. В понеделник (22 октомври) оптималните ще са сред 13 и 18 градуса.

С краткотрайното внезапно намаляване на температурите през нощта против понеделник в планините в Западна България над 800-1000 метра ще превали сняг .

По-съществени краткотрайни разкъсвания на облачността ще има във вторник , когато и вероятността за превалявания понижава. Дневните температури едва ще се покачат.

В сряда и четвъртък западният вятър ще се усили и с него, повече през втория ден, в страната ще нахлуе леден въздух . Облачността ще е променлива, в четвъртък по-често забележителна. Ще има валежи от дъжд, в планините – от сняг. Има нараснала възможност за превалявания от сняг в Предбалкана и по високите котловинни полета на Западна България .

До края на месеца междинната оптималната температура няма да доближи 20 градуса, тя ще е най-вече 18. Очаква се към 27-и и 28-и да има повече превалявания. В самия завършек на месеца вероятността за превалявания ще намалее, а температурите ще са близки до нормалните за края на октомври, демонстрира още прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР