С нулева година да стартира българската система бонус-малус предвижда вече

...
С нулева година да стартира българската система бонус-малус предвижда вече
Коментари Харесай

Малко бонус, много малус - новата система за Гражданска отговорност може да стартира още от януари

С нулева година да започва българската система бонус-малус планува към този момент готовият и показан от през днешния ден за публично разискване план на Комисията за финансов контрол. На процедура тя би трябвало да размени настоящия модел на унифицираната застраховка " Гражданска отговорност " като подтиква с отстъпки водачите без нарушавания и глоби провинилите се водачи с по-скъпа " Гражданска отговорност ".

Изготвената от КФН методика планува застрахователните компании да имат базови цени, по отношение на които ще се вършат отстъпки от 25% или надбавки, стигащи до 400% от цената на полицата, според от самостоятелния профил на лидера. Според оповестения план, системата ще разпредели водачите в няколко класа, съгласно самостоятелния им рисков профил. Той ще се калкулира на база записаните от тях нарушавания на пътя.  Всеки осигурител ще образува своя лична базова цена за наложителната застраховка, воден от критериите, които и до момента са определяли цената на полицата - характерности на автомобила като мощ, възраст, район, в който се ръководи колата, възраст на лидера, щетимост и така нататък Това значи, че и след въвеждането на системата застрахователните компании ще имат разнообразни цени.

Две скали за бонус и малус

В плана се оферират две различни скали за " бонус-малус ": едната с 15 (петнадесет класа) при базов " безпристрастен " клас 6, пет класа "
бонус " и девет класа малус. При нея в най-облагодетелстващия " бонус " клас се осъществя отстъпка от 23% от базовата награда, а в най-утежняващия " малус " клас се осъществя нарастване от 400 % на базовата награда.

Втората канара съдържа 20 (двадесет класа) при базов " безпристрастен " клас 8, седем класа "
бонус " и дванадесет класа малус. При нея в най-облагодетелстващия " бонус " клас се осъществя отстъпка от 25% от базовата награда, а в най-утежняващия " малус " клас се осъществя нарастване от 400 % на базовата награда.

Зануляване и пускане

Новата система може да бъде въведена още от януари следващата година, стига Комисията за финансов контрол (КФН) да успее да изготви разпоредба за използването й. Предвижда се идната година да бъде нулева във връзка с водачите, само че записаните през този интервал от тях наказателни постановления и присъди ще се зачитат при идващото възобновяване на наложителната застраховка. На процедура, това значи, че българската бонус-малус система ще проработи действително през 2021 г.  Датата, от която ще стартира да се следи историята на провиненията, е 1 януари 2020 година Това значи, че досегашните нарушавания няма да важат, с цел да се обезпечи равнопоставеност сред водачите.  През първата, нулева година всяко записано нарушаване, за което има административен акт или присъда, ще води до начисляването на избран брой точки. Например превишаване на скоростта с 21 до 30 км/ч по отношение на поставеното ограничаване на пътя ще е 1 точка. Изпреварване, което основава заплаха за придвижването е 4 точки. С толкоз ще се натоварва и шофирането в нетрезво положение с измерени 0.5 до 0.8 промила алкохол в кръвта. Умишлено причиняване на имуществени вреди при ръководство на МПС ще води до 7 наказателни точки.

Носители на класа " бонус-малус " ще бъдат освен водачите, само че и притежателите на колите, планува още планът. За да се избегне заобикаляне на системата, посредством фиктивно прекачване на автомобила и неговото наново придобиване от същия притежател за изчистване на насъбрани " малуси ", се предлага, в случай че колата бъде закупена от същия притежател, да се вземат поради насъбраните " малуси " през предходните интервали на владеене при използване на разпоредбите за преход. Целта е притежателят да се окаже в същия " бонус-малус " клас, който би имал, в случай че собствеността върху моторното транспортно средство не е била прехвърляна.

Също по този начин, с цел да може да се регистрира " бонус-малус " класът на лидера се прави предложение за промени в законодателството. Предвижда се всички водачи, в това число и притежателят на колата, да се вписват в застрахователната лавица " Гражданска отговорност ". В противоположен случай ще бъдат налагани административни санкции, както на лидера, по този начин и за притежателя на автомобила.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР