С новите промени в Закона за енергетиката ролята на НЕК

...
С новите промени в Закона за енергетиката ролята на НЕК
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Запазване на цената на тока е възможна единствено ако държавата субсидира ЕРП-тата

С новите промени в Закона за енергетиката ролята на НЕК изчезва, изчезва и контролираният пазар и ЕРП-тата би трябвало да си закупуват електрическата енергия от пазара. Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ енергийният специалист и някогашен заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

Вчерашната цена на електрическата енергия беше 22 стотинки за Kwh и дано в този момент си представим по какъв начин от 1 януари с неналичието на контролиран пазар, ЕРП-то ще си закупи електрическата енергия за 22 стотинки и да ни я продаде за 14.

Според него това няма по какъв начин да се случи и изясни по какъв начин е работила системата до момента:
Има по този начин така наречен пазар, в който КЕВР дефинира цените преди 1.06. за идната регулаторна година, която завършва на 1.07 идната година. При тази контролирана цена ЕРП-тата споделят: “На нас ни трябват еди каква си сума за разноски плюс някаква контролирана облага, плюс цената ел. силата, която се дефинира от КЕВР “. В тази цена влиза така наречен енергиен микс. Какво значи това? Например КЕВР споделя: „ Козлодуй “, вие ще давате 60 % от енергийния микс на такава цена и се образува една цена, която все още е към 11 ст. за кв/ч.
Той изясни, че по този начин се получават към 2% облага за НЕК като публичен снабдител, НЕК продава тази сила от микса на ЕРП-тата, които я продават на нас и се образува последна цена за нас към 14 ст. без налози, такси, данък. В последна сметка ние плащаме към 22 ст., само че в тях към 14 ст. Е цената на силата, сподели Явор Куюмджиев.

Според него единственият метод, по който това би било допустимо ще е в случай че ЕРП-тата получат нмякакъв тип дотации. По думите му още по-сериозна ще стане обстановката към 30 юни идната година, когато КЕВР ще би трябвало да дефинира цените за идната регулаторна година.

В тази обстановка КЕВР има единствено два вероятни хода – едното е да признае, че ЕРП-тата пазарят на свободния пазар, да се опита да планува някаква междинна цена за година напред, към нея да добави разноски, облага, и на процедура да признае от 1 юли следващата година удвояване на цената на контролирания пазар, изясни още Куюмджиев.

Цялото изявление вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР