С новите огнища случаите на африканска чума при дивите свине

С новите огнища случаите на африканска чума при дивите свине ...

Случаите на африканска чума при дивите свине вече са 32.С новите огнища случаите на африканска чума при дивите свине стават 32. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев. Той благодари на цялото общество и на всички, които изпълняват мерките за ограничаването на болестта. По думите му без ангажираността на цялото българско общество не бихме могли да очакваме добри резултати. 

"За жалост през юли и август е пикът на разпространение на заболяването. При откриване на нови случаи със заповед на министъра на земеделието се спазва 200 км зона, в която се забраняват всички дейности в горите. Това са включително лов, дърводобив, бране на гъби и туризъм. Всичко се прави превантивно, за да не може да влизат хора и да разпространяват заболяването на по-големи територии", посочи заместник-министърът пред БНТ.

Българска агенция за безопасност на храните констатира нови случаи на африканска чума по свинете в четири населени места - землището на село Бистренци, община Девин, село Жерава край София и село Върбино. Добрев подчерта, че ресорното министерството подкрепя по-дълга възможност за лов на диви свине, както ловците предлагат. В законопроект се предлага ловният сезон да се открие две седмици по-рано и да продължи след официалното му закриване, което е през втората седмица на януари. 

 

Източник: banker.bg