С новината за последния запис на Бийтълс с гласа на

...
С новината за последния запис на Бийтълс с гласа на
Коментари Харесай

От Фреди Меркюри до Джон Ленън: Етично ли е AI да съживява легендите

С новината за " последния " запис на Бийтълс с гласа на Джон Ленън, гласовите благоприятни условия на изкуствения разсъдък, холограмите и " възкръсването " на звезди, на дневен ред стои въпросът къде би трябвало да сложим границата, написа BBC.

" Мисля, че в действителност сме на прага на нещо вълнуващо и ужасяващо... това е извънземна форма на живот. "

Когато Дейвид Бауи изрича тези мисли в изявление през 1999 година, той е на прага на креативния изгрев или евентуален прелом - цифровата епоха в музиката и всички други сфери на развиване.

Няколко години след гибелта му, тези думи звучат още по-страховито. Музикалната промишленост остава в непрестанно положение на смяна, а технологиите не престават да съживяват гласовете на от дълго време умряли създатели.

Под музика с изкуствен интелект постоянно се схващат " надълбоко подправени " цифрово генерирани вокални звуци, без значение дали имитират стиловете на модерни звезди (например неотдавнашната ария на Дрейк и The Weeknd Heart on my Sleeve, качена от потребителя на TikTok ghostwriter977) или на мъртви митове - в това число голям брой " нови песни " на Дейвид Боуи с изкуствен интелект, кавъри и мислени дуети (като Life on Mars с присъединяване на цифров Фреди Меркюри).

В същото време, което е малко объркващо, музиката с изкуствен интелект е обвързвана с най-модерната технология, употребена за възобновяване на записи, фактически направени от даден артист приживе - като да вземем за пример неотдавна оповестения " финален запис " на The Beatles: към момента без заглавие, само че се счита, че това е композицията на Джон Ленън от 1978 година, наречена Now and Then.

Това не е единственият " нов " запис на Ливърпулската четворка след първичното им делене или гибелта на Ленън през 1980 г.; Free as a Bird (с мъглявите вокали на Ленън) се трансформира в интернационален шлагер през 1995 година - само че от този момент насам софтуерните благоприятни условия са се нараснали доста, а поредицата архивни документи Get Back (2021 г.), режисирана от Питър Джаксън, се оказа основна.

В неотдавнашно изявление за Радио 4 Пол Маккартни изясни, че гласът на Джон Ленън е извлечен от " малко касетофонче " благодарение на техника, подготвена да открива обособени гласове и да ги разграничава от околния тон.

" Имахме гласа на Джон с музиката от пиано и ги разделихме благодарение на изкуствен интелект ", сподели Маккартни.

" Те споделиха на машината: " Това е гласът. Това е китара ". Изгуби китарата. Така че, когато дойдохме да създадем това, което ще бъде последният запис на " Бийтълс ", това беше демо, което Джон имаше и ние успяхме да вземем гласа на Джон и да го почистим посредством този AI. ", добавя той.

Като музикални почитатели нормално се вълнуваме да чуем всичко, в което вземат участие обичаните ни певци; в случай че те към този момент не са измежду нас, това изостря желанието, добавя BBC.

Има прочувствена задявка, както и фактор на оригиналност, когато Ленън се " събере " с Маккартни (включително техния " виртуален дует " по време на концерта на Пол в Гластънбъри предходната година), или когато на сцената се появяват многожанрови холограми (Тупак, Мария Калас, Рони Джеймс Дио), даже и със забележими пропуски.

Очевидно е, че комерсиалните корпорации също се стремят да извлекат колкото се може повече доходи от наследството на изпълнителите, а посмъртните издания могат да бъдат рентабилен бизнес; алтърнатив иконата Кърт Кобейн е единствено на 27 години, когато се самоубива през 1994 година, само че продължава да генерира милиони посредством издания с извънредно изменчиво качество.

Моралната алтернатива при възкръсването на артисти продължава да съществува. Повечето актьори имат креативен идеали и можем единствено да гадаем какво биха желали, откакто са си отишли; " deepfake " песните допускат, че артистите са безпределно податливи даже оттатък гроба.

Манията, генерирана от изкуствен интелект, не се лимитира единствено до мъртвите западни звезди; интернационалните образци включват " нови " песни на южнокорейския фолклорен воин Ким Куанг-сеок, както и на израелската певица Офра Хаза - само че в настоящия си тип множеството " deepfake " музика звучи депресиращо безкръвно, като бот версия на телевизионното шоу от 90-те " Звезди в очите ".

Макар носталгията да е мощна мощ, сантименталността на доста посмъртни планове има и своя " фактор на омерзение " - може би най-ярко демонстриран в албума на Бари Манилоу от 2014 година My Dream Duets, в който той пее дружно със записи на мъртви икони, измежду които Джуди Гарланд и Уитни Хюстън.

Въпреки това някои модерни вокалисти/продуценти реагират позитивно на технологията " deepfake " - по-специално електронни актьори като Grimes и Holly Herndon. На този декор, международните закони остават неразбираеми във връзка с AI и интелектуалната благосъстоятелност.

" Възможностите на AI да си сътрудничи с умряли вокалисти провокират комбинация от неспокойствие и паника в мен като актьор ", признава Джей Лойд, съосновател и фронтмен на Jungle, чиито истински песни, в това число последният сингъл Dominoes, дълбаят в класическите стилове соул и фънк.

" Когато обмисляме по какъв начин бъдещите генерации ще се свързват с нашата музика, изкуственият разсъдък поражда възприятие на любознание и учудване - дали нашите изрази ще бъдат преживявани по нови, завладяващи способи, или човешкото допиране и прочувственият резонанс, които ни дефинират, ще бъдат засенчени от софтуерния прогрес? ", добавя той.

Някои артисти са по-категоричнии против посмъртни проекти; през 2021 година Андерсън Пейк татуира част от наследството си на ръката си ( " Когато си отида, апелирам, не издавайте посмъртни албуми или песни с моето име " ).

Въпреки че наследниците на Ейми Уайнхаус утвърдиха посмъртната сбирка Lioness - Hidden Treasures (2011 г.), изпълнителният шеф на лейбъла Universal Дейвид Джоузеф по-късно разгласи, че вокалните ѝ демозаписи са били унищожени като " нещо морално ", с цел да се избегнат бъдещи издания, за които тя не би могла да даде единодушие.

Най-вълнуващите посмъртни издания нормално са основани от тези, които в действителност са познавали и обичали изпълнителите. Посмъртният албум на Sparklehorse ще бъде публикуван през септември, като по-малкият брат и снахата на Марк Линкоус ще довършат работата, която са почнали преди трагичната му гибел през 2010 година

Посмъртният албум на Ник Дрейк (който е единствено на 26 години, когато умира през 1974 г.) излиза с тълкования от реализатори като Емели Санде и Джон Грант. Проектът е управителен с очебийно човешко отношение от Кали Каломон (управител на имението на Ник Дрейк, който работи в тясно съдействие със фамилията на Дрейк от 90-те години на предишния век) и Джереми Ласелс, съосновател на Blue Raincoat Music. " Наричането на интелекта, без значение по какъв начин е основан, " неестествен " е следващият образец за това, че човечеството се пробва да се освободи от виновността и последствията от своето откритие. ", разяснява Ласелс пред BBC.

" AI е единствено последното от дългата поредност софтуерни достижения и както при всички неща, които са свързани с разрушителни промени, то е по едно и също време заплашително и носи големи благоприятни условия. Изпълнителите и създателите на песни от много време пишат песни, въодушевени от своите сътрудници - от време на време ослепително, от време на време по способи, които са стряскащо и жестоко явни. Същото се отнася и за посмъртните записи, които оживяват благодарение на актуалните технологии. В последна сметка единственият съдник ще бъде слушателят. Дали това звучи прочувствено ангажиращо и " достоверно ", или е подправено и измислено?

С The Endless Coloured Ways помолихме редица реализатори да претворят тези песни в собствен личен жанр, като поискахме само да не копират истинските записи на Ник. Смятаме, че резултатите са впечатляващи. И можем да ви уверим, че нито едно модерно софтуерно устройство не е било повредено по какъвто и да е метод по време на процеса. ", добавя той.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР