С нови промени в Закона за енергетиката Продължаваме промяната-Демократична България“

...
С нови промени в Закона за енергетиката Продължаваме промяната-Демократична България“
Коментари Харесай

ПП и ДБ искат да дадат още власт на енергийния регулатор

С нови промени в Закона за енергетиката „ Продължаваме промяната-Демократична България “ желаят да вкарат повече бистрота на свободния пазар на ток, както и да дадат спомагателни пълномощия на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Законопроектът, импортиран преди дни, е на Даниела Божинова, Васил Тодев и Венко Сабрутев. В актуалната политическа обстановка обаче не се знае дали измененията, импортирани от обединението, ще бъдат подкрепени от досегашните им сътрудници от ГЕРБ и Движение за права и свободи, без които няма по какъв начин да мине.

Според ПП-ДБ сега регулаторът няма задоволително пълномощия за надзор. Вносителите пишат, че възможностите за сезиране на регулатора поради нарушавания са прекомерно лимитирани, а липсва и опция за самосезиране.

Затова се предлага да се добави описът на лицата, които могат да сезират КЕВР за нарушавания по регламента REMIT, по който и сега Комисията глоби. В описът ще бъдат добавени сдружения на консуматори и цивилен организации в енергетиката.

По този метод ще се усили гаранцията за производителите и потребителите на електрическа сила и газ, че цените на тези две артикули са резултат от почтена и свободна конкуренция “.

Законът се добавя и с опцията КЕВР да се самосезира за нарушавания.

Комисията ще би трябвало да сътвори обществен указател на глобите и санкциите в уеб страницата си, с което да се усъвършенства прозрачността на работата ѝ.

В Преходни и заключителни разпореждания се предлага търговците на сила да са задължени лица по Закона за ограниченията против изпирането на пари. Според вносителите търговията с сила и природен газ дава „ относително лесни благоприятни условия за пране на пари “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР