С нови извънредни 1.7 млн. лв. правителството ще се опита

С нови извънредни 1.7 млн. лв. правителството ще се опита ...

Борисов тушира напрежението в педиатрията с 1.7 млн. лв..С нови извънредни 1.7 млн. лв. правителството ще се опита да потуши напрежението, което ескалира в последните седмици в специализираната детска болница "Професор Иван Митев".

На последния си, трети протест с искания за достойни условия на труд, преди дни лекарите от болницата заплашиха с колективни оставки и спиране на плановия прием. А здравните власти проведоха множество срещи, заговориха за комуникационни, технически и софтуерни проблеми, недоразбиране, които ще бъдат лесно преодоляни.

И докато от здравното министерство почти всеки ден имат срещи в опит да решат проблемите и да спрат протестите, днес в това се включи и премиерът Бойко Борисов. А след неговата среща с лекари и неонатолози от педиатричната болница, Борисов обави в профила си във "Фейсбук": "Взехме решение Специализираната детска болница "Професор Иван Митев" да получи 1 700 000 лева за лечение на пациентите и за увеличение на заплатите на работещите там".

Това не са първите извънредни средства, които правителството ще отпусне в здравиня сектор след протести и след намеса на министър-председателя. Допълнителни 30 млн. лв. бяха гласувани за общинските болници. Почти толкова бяха гласувани и за болницата в Ямбол сред среща на Борисов с ръководството на болницата. Правителството отпусна и 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, а премиерът Бойко Борисов заяви, че икономиката се развива добре и това позволява да се направят допълнителни разходи по бюджета на здравното министерство за тази година.

Допълнително от 1 юни се очаква да бъдат увеличени

цените на някои клинични пътеки

като за целта ще бъдат освободени и 50 млн. лв. от резерва на касата. Българският лекарски съюз, ръководствата на здравното министерство и на здраванта каса от вчера преговарят за това кои пътеки да бъдат увеличени и с колко. Искането на лекарсикя съюз е приоритетно увеличението да е за педиатрията и за пътеките в областта на пулмологията. Засега обаче здравните власти още правят разчети на финансовите възможности.

Най-сериозният ефект за детското здравеопазване обаче се очаква да дойде от промяна, която вчера е била договорена на срещата на лекарския съюз със здравинте власти. Макар и още да не е одобрена от Надзорния съвет на здраванта каса, промяната предвижда много клинични пътеки да бъдат разделени и да има

отделни пътеки за деца

от тези за възрастните. Като се формира пакет "Педиатрия".

Идеята е на лекарския съюз, но от здравната каса потвърдиха пред "Дневник", че тя ще бъде приета и ще има отделни пътеки, съответно с различни финансови стойности и лимити за детско здравеопазване.

Има специфика при лечението на децата, така те ще бъдат съобразени, ще бъдат отчетени и съответно адекватно финансирани, посочиха от касата. Така по-лесно например ще е взимат решения за изплащане на надлимитна дейност, за приоритетно финансиране на детските болести, няма да свършват лимитите за деца за сметка на възрастните. И всякакви други видове гъвкавост по отношение политиките и финансиране на детското здравеопазване.

Още обаче не е влизано в конкретика и разговори с цифри за увеличение на пътеките и кои точно ще бъдат разделени. Както и дали по-сериозното увеличение ще е за пътеките, финансиращи по-трудното или високотехнологично лечение, например.

Следващата седмица предстои нова среща между лекарския съюз, Надзорния съвет на касата и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Източник: dnevnik.bg