С нови извънредни 1.7 млн. лв. правителството ще се опита

...
С нови извънредни 1.7 млн. лв. правителството ще се опита
Коментари Харесай

Борисов тушира напрежението в педиатрията с 1.7 млн. лв.

С нови изключителни 1.7 млн. лева държавното управление ще се опита да потуши напрежението, което ескалира в последните седмици в профилираната детска болница " Професор Иван Митев ".

На последния си, трети митинг с претенции за почтени условия на труд, преди дни лекарите от болничното заведение заплашиха с групови оставки и прекъсване на плановия банкет. А здравните управляващи организираха голям брой срещи, заговориха за информационни, механически и софтуерни проблеми, недоразбиране, които ще бъдат елементарно преодоляни.

И до момента в който от здравното министерство съвсем всеки ден имат срещи в опит да решат проблемите и да спрат митингите, през днешния ден в това се включи и министър председателят Бойко Борисов. А след неговата среща с лекари и неонатолози от педиатричната болница, Борисов обави в профила си във " Facebook ": " Взехме решение Специализираната детска болница " Професор Иван Митев " да получи 1 700 000 лв. за лекуване на пациентите и за нарастване на заплатите на работещите там ".

Това не са първите изключителни средства, които държавното управление ще отпусне в здравиня бранш след митинги и след интервенция на министър-председателя. Допълнителни 30 млн. лева бяха гласувани за общинските лечебни заведения. Почти толкоз бяха гласувани и за болничното заведение в Ямбол измежду среща на Борисов с управлението на болничното заведение. Правителството отпусна и 50 милиона лв. за нарастване на заплатите на медицинските сестри и експертите по здравни грижи, а министър председателят Бойко Борисов съобщи, че стопанската система се развива добре и това разрешава да се създадат спомагателни разноски по бюджета на здравното министерство за тази година.

Допълнително от 1 юни се чака да бъдат увеличени

цените на някои клинични пътеки

като за задачата ще бъдат освободени и 50 млн. лева от запаса на касата. Българският лекарски съюз, управленията на здравното министерство и на здраванта каса от през вчерашния ден договарят за това кои пътеки да бъдат увеличени и с какъв брой. Искането на лекарсикя съюз е предпочитано нарастването да е за педиатрията и за пътеките в региона на пулмологията. Засега обаче здравните управляващи още вършат планове на финансовите благоприятни условия.

Най-сериозният резултат за детското опазване на здравето обаче се чака да пристигна от смяна, която през вчерашния ден е била контрактувана на срещата на лекарския съюз със здравинте управляващи. Макар и още да не е утвърдена от Надзорния съвет на здраванта каса, смяната планува доста клинични пътеки да бъдат разграничени и да има

обособени пътеки за деца

от тези за възрастните. Като се образува пакет " Педиатрия ".

Идеята е на лекарския съюз, само че от здравната каса потвърдиха пред " Дневник ", че тя ще бъде призната и ще има обособени пътеки, надлежно с разнообразни финансови стойности и предели за детско опазване на здравето.

Има специфичност при лекуването на децата, по този начин те ще бъдат съобразени, ще бъдат регистрирани и надлежно съответно финансирани, показаха от касата. Така по-лесно да вземем за пример ще е взимат решения за погашение на надлимитна активност, за предпочитано финансиране на детските заболявания, няма да свършват лимитите за деца за сметка на възрастните. И всевъзможни други типове еластичност по повод политиките и финансиране на детското опазване на здравето.

Още обаче не е влизано в конкретика и диалози с числа за нарастване на пътеките и кои тъкмо ще бъдат разграничени. Както и дали по-сериозното нарастване ще е за пътеките, финансиращи по-трудното или високотехнологично лекуване, да вземем за пример.

Следващата седмица следва нова среща сред лекарския съюз, Надзорния съвет на касата и министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР