С нови 120 линейки ще се сдобие Спешната помощ. МЗ

...
С нови 120 линейки ще се сдобие Спешната помощ. МЗ
Коментари Харесай

Купуваме 120 високопроходими линейки за спешните центрове в страната

С нови 120 коли за спешна помощ ще се снабди Спешната помощ. Министерство на здравеопазването ще закупи возилата за потребностите на незабавните центрове в цялата страна. Търгът за реаномобилите е разгласен от здравния министър Кирил Ананиев преди броени дни, излиза наяве от електронната страница на Агенцията за публичните поръчки. За задачата са заделени съвсем 18,7 млн. лева с Данък добавена стойност, или приблизително по към 155 хиляди лева за автомобил, прецизира в. "Монитор ".
Всички коли за спешна помощ би трябвало да бъдат с цялостно здравно съоръжение и инсталация, които би трябвало да бъдат фабрично нови и без недостатъци. Изрично се показва, че те не трябва да са употребени даже за демонстрационни цели. Освен това колите, както и самата здравна инсталация би трябвало да бъдат създадени не по-рано от една година от датата на доставката. Обществената поръчка слага и условието гаранционният период на всяка от оборудваните коли за спешна помощ и здравната техника да не е по-малък от 60 месеца, а за колите важи и условието да са достигнали 250 000 километра, съгласно това кое събитие настъпи първо. Автомобилите би трябвало да са оборудвани с инсталация – мониторинг за отдалечено наблюдаване на положението на пациента и за лекуване още до момента в който той е транспортиран до болничното заведение.
Всички коли за спешна помощ ще са с висока проходимост, с цел да могат да доближават и до труднодостъпни региони. 42 от тях би трябвало да могат да изкачват надолнище от минимум 25% и да обслужват пациенти и в най-отдалечените планински селища. Те ще костват над 6,5 млн. лева За другите 78 автомобила за планувани близо 12,2 млн. лева с Данък добавена стойност от бюджета на Министерство на здравеопазването, като тяхното задвижване на колелата ще бъде 4x4. И за двата вида коли за спешна помощ условието е минималната маса, включваща запаса от маса, нужен за медицинските, санитарните и техническите произведения, да е 225 кг. Това е трети подред опит за закупуване на нови коли за спешна помощ, откакто предходните два състезанието се провалиха. Те бяха обжалвани от участници за пропуски в техническите задачи и отменяни със заповед на министъра след решение на съда.
Финансирането на доставката на новите 120 коли за спешна помощ ще се осъществя по Оперативна програма "Региони в напредък “ и е част от огромния план за изцяло възобновяване на автопарка на незабавните центрове с общо 400 такива автомобила. Според плана за цялото количество ще са нужни 163 млн. лева с Данък добавена стойност. Процедурата по него започва в края на предходната година. В момента единствено 54 от близо 400-те коли за спешна помощ в автопарка на незабавните центрове са по-нови, като те са доставени през 2016 година. В близо 1/3 от тях обаче няма инсталация. Така с цел да работят, лекарите са принудени да носят портативна техника със себе си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР