С новата скринингова програма за рак на ЕС за първи

...
С новата скринингова програма за рак на ЕС за първи
Коментари Харесай

Целта на скрининговата програма за рак на ЕС е да се изследват 90% от подлежащите групи население

С новата скринингова стратегия за рак на Европейски Съюз за първи път се слага цел да бъдат изследвани 90% от подлежащите групи население, заяви европейският комисар по опазването на здравето Стела Кириакиду, която е на посещаване в Кипър. Днес тя взе участие в работата на провеждащата се в Лимасол 42-ра годишна конференция на Асоциацията на европейските лиги за битка с рака.

Недопустимо е през 2022 година методът на диагностика, достъп до лекуване и оцеляване на болен от рак да зависи от страната, в която живее в Европа, съобщи еврокомисарят Стела Кириакиду.

За смяна на тази обстановка в интерес на всички европейски жители ще допринесат три водещи начинания в региона на научните проучвания и нововъведенията, включени в европейския антираков проект, сподели тя.

Това са Центърът за познания за битката с рака, открит през юни предходната година, основаването на Европейски указател на неравнопоставеността при рака и Европейската самодейност за образна диагностика на рака, която ще започва от началото на 2023 година

Случаите на рак са водещата причина за гибел измежду европейците под 65-годишна възраст, означи Стела Кириакиду.

За първи път от 20 години Европейската комисия предложи нови насоки за скрининг и ранна диагностика на болестта, заяви здравният еврокомисар.

Над 140 млн. евро ще бъдат вложени в поддръжка на държавите-членки за въвеждане на нови стратегии, способи и новаторски подходи за тези проучвания.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР