С нова заповед на здравното министерство още 6 държави, сред

...
С нова заповед на здравното министерство още 6 държави, сред
Коментари Харесай

Туристическият бранш: Очертава се спад на туристите в началото на август

С нова заповед на здравното министерство още 6 страни, измежду които Англия и Испания, влязоха в " аления лист " и техни туристи няма да бъдат допускани в България. Как сходно решение се отразява на туристическия бранш и по какъв начин въобще върви летният сезон - тематиката в " Денят стартира " по Българска национална телевизия разясниха специалистите Димитър Балтов от Националното обединяване " Бъдеще за туризма " и ръководителят на Институт по разбори и оценки в туризма Румен Драганов.

Проблемът с това влизане и излизане от " алената зона " е всеобщ, означи Димитър Балтов.

" Туризмът е промишленост, която върви с месеци напред - всекидневно с 6-8 месеца, тъй като би трябвало има небосвод, с цел да може да се планува. Когато това не може да стане, става мъчно - мъчно се намират фрагменти, мъчно се отварят хотели от през днешния ден за на следващия ден, а и мъчно се затварят от през днешния ден за на следващия ден ", изясни той.

По думите му, слагането на Англия в " алената зона " за България ще попречи, тъй като доста чартъри няма да се осъществят, а към този момент има и отводи на резервации.

" Има много празни хотели. В връзки сме с хотелиери от българското Черноморие, приказваме главно за Северното Черноморие, където са огромните комплекси и където се най-вече се одобряват тези туристи. Там преобладаващо хотелите са празни, цялостни са хотели по-висок клас ", добави Балтов.

Румен Драганов означи, че след " аления светофар " за английските туристи туроператорите към този момент пренасочват полетите за 2 август.

" Отново хоризонтите са много скъсени - тук става въпрос за две седмици. Няма сигурност дали на ще 2 август тръгнат британските туристи, няма сигурност и за идващите седмици ", изрази паниката си специалистът.

Той изясни, че индустриализираният туризъм е " непрекъсната поточна линия - един път тръгнала чартърна верига, нейното спиране е много скъпо мероприятие ".

" В целия туристически отрасъл има едно вътрешно напрежение, тъй като никой не желае да болести личния състав си. Много от дълго време и ясно казахме, че имунизацията не е средство за предотвратяване от заразяване ", акцентира Драганов.

По данни на Института по разбори и оценки в туризма този уикенд заетостта е 80% в цялата страна. Следващите седмици, обаче, стартира да се усилва броя на свободните кревати - заетостта пада на 76% за 2 август, а 7 август към този момент е 66%, обрисува картината на очертаващ се спад при започване на август Драганов.

" Фактически в този момент сме във връх, тъй като всеобщо българите употребяват отпуските си, изключително работещите във ведомства, с цел да бъдат на линия тогава, когато пристигна новото държавно управление ", продължи разбора си той.

Димитър Балтов прикани новото лице, което ще поеме туризма, да човек с на практика опит - " да е работил с живи туристи ".

И още - какво е мнението на сектора от Варна за туристическия сезон, вижте повече детайлности във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР