С нова научна лаборатория ще се сдобие българската база на

...
С нова научна лаборатория ще се сдобие българската база на
Коментари Харесай

Нова лаборатория за базата ни в Антрактида

С нова научна лаборатория ще се снабди българската база на Антарктида. Проектът за оборудването е с повърхност към 250 квадратни метра и е поверен на екипа на проектант Пенка Станчева. Тя сега живее и работи в Чили.

Лабораторията ще служи на учените за осъществяването на значими изследвания.

Да проектираш постройка на края на света е амбициозно предизвикателство. На ледения континент бушуват виелици, а температурите падат до равнища, сравними с необитаеми светове, като планетата Марс. За да устои на този климатичен пъкъл, бъдещият дом на науката би трябвало да бъде опростена, само че издръжлива конструкция.

„ Материалите би трябвало да са съобразени с тези условия. Конструкцията ще е железна - такова е заданието на състезанието. Самият метал ще е съгласуван с условията за температури”, споделя проектант Пенка Станчева в ефира на Нова телевизия.

Сгушено в Южния залив на остров Ливингстън, актуалното българско поселище е учредено още през 1988 година с слагането на първите 2 сглобяеми постройки. Години по-късно е добавена главната постройка. Последно е построен и дребен параклис.

Уникалното разположение на българския комплекс дава на проектантите основно преимущество, изяснява българският проектант: „ Виждала съм плановете на едно британско студио, което проектира множеството полярни станции. И там в действителност всичко е в жанр „ оборудване, което идва и каца като галактически транспортен съд. Това има логичност, тъй като терените на доста бази нямат денивелация. Тоест, с цел да се издигнат, би трябвало да се изградят платформи на пилони. Нашият терен е с денивелация, което го прави по-уютен. Защото сме загърбени, тъй като имаме взор напред към водата”.

Красивият пейзаж автоматизирано води мисълта към необятна веранда и големи прозорци. На края на света обаче това би направило базата уязвима на капризите на времето. „ Колкото и да ми се желае да осигуря една гледка към по този начин прелестния пейзаж, прозорците ще би трябвало да са подчинени и на изискването да не пускаме студа вътре” - безапелационна е проектант Станчева.

Докато обновяването на най-близката до нас база - тази на Испания - коства 40 милиона евро, новият модул към българската е за по-малко от 1 милион. На този стадий предизвикването е превозът на материалите.

Ще се разчита на кораби на партньорски страни. „ Всеки е правил услуги на българските задачи - къде с превоз без пари или за малко пари. Така е ставало до момента. Ще е хубаво нашата задача да има личен превоз. Но хубавите неща стават бавно”, изяснява Пенка Станчева.
Самата тя към момента не се е докосвала до ледената хубост на Антарктида. Вече като човек, работещ за българската полярна просвета, ще би трябвало да преплава протока Дрейк и да стъпи на края на света.

По проект лабораторията ще е подготвена до 2-3 години. Още този полярен сезон следва слагането на основите. Там, измежду ледовете, на 13 000 километра от България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР