С нов закон Австрия узакони асистираното самоубийство на хора, страдащи

...
С нов закон Австрия узакони асистираното самоубийство на хора, страдащи
Коментари Харесай

Австрия узакони асистираното самоубийство

С нов закон Австрия узакони асистираното самоубийство на хора, страдащи от тежко или нелечимо заболяване, предават международните организации. Преди година Конституционен съд на страната постанови, че държавното управление би трябвало да преразгледа законодателството, което санкционира съдействието за слагане завършек на живота с до 5 години затвор.

Новият закон получи поддръжка от всички партии в Народното събрание, без крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Той гласи, че неизличимо заболели пълнолетни и хора с трайно и инвалидизиращо заболяване могат да се възползват от помощ, с цел да сложат завършек на живота си. Всеки обособен случай би трябвало да се оцени от двама лекари, като единият би трябвало да има и подготовка по палиативна медицина. Те би трябвало да дефинират дали обособения пациент може самичък да вземе решение.

Законът планува също да се изчаква минимум 12 седмици, преди да се пристъпи към асистирано самоубийство, с цел да е несъмнено, че настояването не се дължи на краткотрайна рецесия. За пациентите в терминална фаза на болести, този период ще бъде 2 седмици.

В същото време новият закон цели и да се подсигурява, че никой няма да избере пътя на гибелта, в случай че има опция. Поради тази причина е очакван бюджет от 108 млн. за развиването на палиативните грижи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР