С нов рекорд завърши шестото издание на щафетния маратон "София

...
С нов рекорд завърши шестото издание на щафетния маратон "София
Коментари Харесай

Нов рекорд за победата на щафетния маратон София Екиден

С нов връх приключи шестото издание на щафетния маратон "София Екиден Маратон ", който се организира из централните улици на столицата ни и със старт-финал пред Националния стадион "Васил Левски ".

Миналогодишните първенци "Маратон Пловдив " победиха за втори следващ път с най-хубаво достижение за надпреварата. Със мощно подкрепление от румънски бегачи тимът на Николай Начев, Йосеф Сбаи, Алекс Василев, Стефан Гаврил, Роберт Некула и Мариус Йонеску финишира за 2.09:16 часа. Рекордът на софийския Екиден беше отново на "Маратон Пловдив ", само че не в същия състав - 2.11:36 часа. Второто място завоюваха бегачите на SLS Dream Team - 2.10:09 часа. Трети финишираха The Dream team Ц 2.26:15 часа.

Освен общо класиране надпреварата имаше настрана класиране за щафети мъже, щафети дами, корпоративни щафети, смесени щафети, свободно смесена щафета и държавни структури. В конкуренцията се включиха и доста спортисти, носещи триумфи за България в други спортове, като сноубордиста Радослав Янков и биатлониста Красимир Анев и други. Състезанието Екиден е само по рода си в България.

Атлетите са обединени в тимове от по шестима души, които изминават класическата отдалеченост от 42.195 км. Бегачите са разпределени на шест поста (5 км+10 км+5 км+10 км+5 км+7.195 км = 42.195 км). Ежегодно събитието се организира в чест на националния празник - Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното тичане.

През тази година съревнование още веднъж беше под патронажа на посолството на Япония. Именно от Азия идва името "Екиден ", което е композиция от думите "пункт "а и "предаване ". За първи път щафетен маратон се организира в Япония.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР