С нов горещ дебат депутатите обсъждат да бъде ли създадена

...
С нов горещ дебат депутатите обсъждат да бъде ли създадена
Коментари Харесай

Нов спор в парламента: ГЕРБ иска комисия за използване на СРС-та в предизборната кампания

С нов парещ спор депутатите разискват да бъде ли основана комисия, която да изследва употребило ли е Министерство на вътрешните работи специфични разследващи средства (СРС) по отношение на участници в предизборната акция за 46-ото Народно заседание. Предложението пристигна от ГЕРБ, които неведнъж се оплакваха, че техни претенденти са били следени.

" Целта е да излезе нескрито всичко, което се случваше през тази прословута предизборна акция ", съобщи депутатът Мануил Манев, който акцентира, че натискът се трансформирал в " платформа на фукане ".

" Министърът на вътрешните работи сподели на публична конференция: Ние подредихме това Народно събрание. Изчегъртването на един човек или една партия ще се повтори, в случай че това бъде подминато ", добави Манев по адрес на Бойко Рашков.

" Не виждам кой би се тормозил от една такава комисия ", приключи Манев.

" Искате истината. Ще ви кажа нещо - в квартал " Христо Ботев " има осем секции, за 45-ото Народно заседание 1912 гласа са ГЕРБ, за 46-ото Народно заседание - 121 гласа ", репликира Георги Свиленски от Българска социалистическа партия, с което посочи, че явно на предходните избори е имало платен избор.

Стоян Михалев от " Демократична България " пък съобщи, че няма да поддържат основаването на тази комисия, тъй като имало отраслова.

Хамид Хамид разгласи, че Движение за права и свободи разгласи, че те ще дадат поддръжка, само че упорстват тя да бъде разширена и да изследва имало ли е полицейски напън по отношение на български жители по време на предизборната акция.

Колегата му Йордан Цонев пък разяснява, че при консултациите при президента говорили за полицейското принуждение по време на акцията, което било " отвън всякаква мяра " .

" Извърши се непозволена интервенция в изборния развой и ще настояваме всеки един случай да бъде прегледан в българския парламент - това казахме на президента ", посочи той.

" Който не е попадал на репресията на Движение за права и свободи , той не знае защо става въпрос ", отвърна му обаче Явор Божанков от Българска социалистическа партия, който описа, че през 2019 година е бил привикван в полицията.

" Горските са функционалност на Движение за права и свободи и тормозят хората на най-ниско битово равнище. Ще има сериозна проверка на горските в тези райони ", включи се пък Тошко Йорданов от Има Такъв Народ, изтъквайки смесените региони и най-много Кърджали.

" Движение за права и свободи не е имало горски нито в Кърджали, нито в различен разбъркан регион . Това, което господин Борисов прави по отношение на нас, в този момент го прави по отношение на вас ", отговори му Цонев.

А във връзка кмета на Гурково, който беше арестуван за няколко часа по време на предизборната акция Николай Хаджигенов от ИБГНИ съобщи, че " тази гнусна колаборация сред ГЕРБ и Движение за права и свободи е неприемлива ".

" Когато приказваме за вътрешен министър, правил избори, изниква името на Цветан Цветанов, който не е в политиката с помощта на нас ", сподели той.

Цонев го реплекира, че това, което се е случило, се назовава реваншизъм .

" Защо се постанова да се основават комисии, които да дублират работата на прокуратурата. Дайте като приказваме за двуличие да реформираме тази прокуратурата и да не трансформираме Народно събрание в някакъв държавен надзор ", включи се съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Георги Кадиев добави, че по време на изборите в Стара Загора създали лист на купувачите на гласове.

" Същият този кмет на Гурково беше спрял водата на ромската махала за няколко часа с аргумента за кого да гласоподават. Доволен съм от работата на Министерство на вътрешните работи. Ако има пандемия тя не е Коронавирус, а на купувачите на гласове ", сподели той.

" Какво, по дяволите, работи основният прокурор в Република България?! Какво прави сега? Стои на " Боровец " в станцията на прокуратурата ", намеси се прочувствено още веднъж Хаджигенов.

Тук се включи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, който съобщи:

" Свидетели сме на двуличие и двоен стандарт и по предписание някой се пробва да трансформира Народното събрание в Народен съд. Възстановявнето на демокрацията не трябва да става с недемократични способи и принадлежности. Това е поръчка за тирания. Ние сме доста чувствителни на тематиката отбрана на демокрацията в България. Независимо дали ще се одобри такава комисия, ние сме декларирали и ще употребяваме всички парламентарни принадлежности за изясняване на всеки съответен случай - тормоз, репресии против партийни деятели, прикриване зад пердето пазаруване на гласове ".

Десислава Атанасова пък разгласи, че " ГЕРБ постоянно е подкрепяла битката с порочните практики, само че не и Министерство на вътрешните работи да се употребява за бухалка против една партия - ГЕРБ ".

Очаквайте детайлности...

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР