С него започва ново летоброене за Истанбул, а може би

...
С него започва ново летоброене за Истанбул, а може би
Коментари Харесай

Имамоглу: Кметът, който се превърна в проблем за Ердоган

С него стартира ново летоброене за Истанбул, а може би и за цяла Турция. Новият кмет Екрем Имамоглу се трансформира в проблем за президента Реджеп Ердоган, тъй като излага на показ невъобразимите разхищения на предходната власт, разясняват в редакцията на Deutsche Welle .
" Всичко ще бъде транспарантно ", дава обещание новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу и към този момент извършва обещанията си: на един от градските площади на вниманието на минувачите са изложени стотици първокласни лимузини, карани от локалните големци, в това число и от шефа на профилираната работа, отговаряща за засаждането на лалетата.
Минувачите, естествено, се възмущават, отбелязва изданието Süddeutsche Zeitung и цитира една жителка на Истанбул: " Семейството ми живее в града към този момент от три генерации. Искам да знам какво е правил Ердоган с нашите пари, кой ги е карал тези първокласни мерцедеси? ". Друг гражданин споделя, че това е срамно, а трети назовава хората на Ердоган " безнравствени ".
Припомняме, че опозиционният политик Имамоглу стана кмет на Истанбул на 23 юни, откакто надделя претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) с цели 800 000 гласа. Това беше невиждан триумф. Привържениците на Ердоган в Истанбул в този момент вероятно претърпяват същинска контузия, разясняват немските издания. Близките до Ердоган не могат към този момент да провеждат всеобщи прояви в града, защото не разполагат с градските рейсове. С тях са били транспортирани държавните чиновници, чието наличие на демонстрациите в поддръжка на Ердоган е било наложително.
Новият кмет Имамоглу обаче забрани използването на градските рейсове за партийни цели. Освен това той спря милионните дотации, раздавани до неотдавна на близки до държавното управление религиозни фондации, в това число на една, в чието управление е дъщерята на Ердоган. Позицията на кмета е, че в сегашните времена би трябвало да се икономисват пари, а наличните суми да се употребяват предпочитано за обществени цели – да вземем за пример за ограмотяване. В Истанбул живеят 250 000 души, които не въобще не могат да четат и пишат. Имамоглу си е сложил за цел да икономиса минимум пет милиарда турски лири (около 800 милиона евро), като 50 милиона лири ще дойдат единствено от прекратяването на договорите за излишно първокласните служебни лимузини.
Има и други новости. Междувременно съвещанията на градския съвет се предават онлайн, в събота и неделя метрото се движи и през нощта, с цел да се насърчи културния живот. При предшествениците на Имамоглу бяха закрити редица театри, исторически здания на кинотеатри бяха пожертвани за нови градежи, артисти и писатели бяха дадени под съд. След първата си победа през март, Имамоглу прикани хората на изкуството да не помнят своите страхове.

Но държавната власт, чиито представители са и болшинство в градския съвет, продължава да показва наличие - на площад " Таксим " непрекъснато стоят няколко водохвъргачки, предопределени да сплашат всички, дръзнали да стачкуват.
Срещу новия кмет и неговите хора има и опозиция. Преди няколко дни председателката на Републиканската национална партия в Истанбул Джанан Кафтанджъоглу, която Neue Zürcher Zeitung смята за „ проектант на триумфа на Имамоглу ", бе наказана на близо 10 години затвор за няколко туита. При това някои от тях са писани преди седем години. Обвиненията против нея гласят: засегнатост на президента, терористична агитация.
„ Това е възмездие ", гласеше по този мотив заглавието на опозиционния вестник Cumhuriyet. Дори един непосредствен до държавното управление публицист шокирано означи, че и за ликвидиране не се постанова толкоз сурово наказване. Докато мине обжалването, Кафтанджъоглу остава на независимост, а Имамоглу споделя: " Демокрацията в Турция ще придобие нова зрялост. Ние не сме загрижени, ще бъдем очевидци на смяната ". С него в Истанбул стартира ново летоброене, а може би даже и в цяла Турция, пишат още немските издания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР